Barcelona vann den historiska matchen på Camp Nou

Marta Torrejon kramas om efter 2–0 i derbyt.

Och vilken comeback sen. Barcelona krossade Espanyol med 5–0.

Senast två damlag möttes på Camp Nou var på juldagen 1970. Selecció Ciutat Barcelona, pionjärer till dagens Barcelona, mötte Unió Esportiva Centelles i en träningsmatch.

På läktaren satt fanns 60 000 åskådare. Matchen slutade mållös.

Körde över Espanyol

I dag, 50 år senare, saknades publiken – men inte målen. Barcelona vann den historiska matchen mot Espanyol med 5–0.

– Vi har spelat på stora arenor tidigare, men en helt annan känslomässig spänningsnivå. Jag har besökt Camp Nou sen jag var liten. Jag kommer ihåg att vi tog bussen till arenan med fansen. Jag trodde aldrig att jag skulle få spela här, säger Barcelonas vicekapten Alexia Putella till Forbes.

Länge såg kvällens match ut att gå samma väg till mötes om den som spelades 1970. Det dröjde till den 42:e minuten innan vicekaptenen Alexia Putella kunde slå in bollen i mål efter en fin cutback.

Det var proppen ur. I andra halvlek fortsatte målen att komma. Den holländska stjärnan Like Martens nickade in det fjärde i med knappt 20 minuter kvar av matchen.

Leder serien

Vägen till en match på Camp Nou har varit lång. Först 2002 blev damlaget officiellt en del av klubben och 13 år senare tilldelades det en professionell status. Nu är Barcelonas damer större än någonsin förr.

Klubben toppar spanska högstaligan – två poäng före Kosovare Asllanis och Sofia Jakobssons Real Madrid.

Övriga matcher i spanska ligan i dag?

Julia Karlenäs debuterade för sitt Sevilla. 27-åringen hoppade in 75:e minuten. Sevilla vann mot Sevilla Real Betis med 2–0.

Både Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson fanns med i startelvan när Real Madrid vann mot Madrid CFF med 2–0. Sofia Jakobsson gjorde första målet.