Eric Kahl.

Måstematch i EM-kvalet.

Mot obesegrade Italien som hållit nollan i alla kvalmatcher.

Då stod Sverige för en kross.

De svenska U21-herrarna tog en högst nödvändig seger för att behålla möjligheten om kvalificering till nästa års EM-gruppspel. För i Kalmar vann de med imponerade 3–0 mot Italien.

Sverige hade nu gjort fyra förändringar jämfört med helgens 0–1-förlust mot Island. En av de nya i startelvan var Norrköpings Pontus Almqvist – och han ordnade en tvåmålsledning i första halvlek.

Anfallaren satte 1–0 i den tolfte minuten. Häckens Daleho Irandust tog sig in till vänster i straffområdet, passade förbi de italienska försvararna och hittade en fri Almqvist vid bortre stolpen.

– Jag tar en fin löpning, öppnar upp ytan och sedan tar jag den bakre stolpen. Och jag vet att Irandust kommer sätta den till mig. Så det är bara att lägga in med vänstern, så det är skönt, säger Almqvist till Sportkanalen i halvtidsvilan.

Pontus Almqvist firar sitt 1–0-mål.

Blev tvåmålsskytt

21-åringen blev sedan tvåmålsskytt. Mittbacken Gustav Henrikssons rensning från eget straffområde landade hos Jesper Karlsson i närheten av mittcirkeln sedan Italiens försvarare missbedömt bollbanan, Elfsborgs skyttekung och Almqvist ensamma mot en försvarare, Karlsson spelade fram till anfallskollegan som utnyttjade friläget. 2–0 till Sverige.

– Djupledshot är min starka sida. Det är jättefint av Jeppe där. Jag väntar in honom, perfekt passning. Jag får en bra touch och lägger in den med högern. Så det är kul, säger Almqvist.

Och i andra halvlek var det rensaren Henriksson som fastställde slutresultatet. Efter hörna hamnade bollen hos en fristående Henriksson som fick tid på sig att sikta – och bredsidade in 3–0.

Gustav Henriksson och Felix Beijmo efter 3–0.