Ödeshösten: Så delas svensk fotboll i två

Sportbladet granskar elitfotbollen

Uppdaterad 2019-10-07 | Publicerad 2019-10-01

  • Nu dras snöret inom svensk fotboll.
  • Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i Superettan att få sex miljoner kronor i ekonomiskt stöd samtidigt som klubbarna i division 1 riskerar att stå helt utan.
  • Men vad är priset för miljonrullningen? Och är det värt det?

Nu dras snöret inom svensk fotboll.

Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i Superettan att få sex miljoner kronor i ekonomiskt stöd samtidigt som klubbarna i division 1 riskerar att bli helt utan.

Klubbarna i division 1 får i dag 120 000 kronor i centralt stöd från sin organisation Ettanfotboll. Till nästa säsong står de helt utan avtal.

Samtidigt kommer den sämst betalda klubben i Superettan öka sitt stöd från 3 till 6 miljoner kronor genom det nya tv- och sponsoravtalet som träder i kraft 2020.

”Avgörande år”

Allt talar därmed för att en ekonomisk kil kommer att hamras in mellan svensk fotbolls näst högsta och tredje högsta serier.

– Vi har berättat för sponsorer och finansiärer att det kommer bli en större klyfta mellan serierna och att om man vill tillhöra eliten så måste det ske nu. 2019 är ett avgörande år, säger Ljungskiles ordförande Erland Holmdahl.

Ljungskile och Eskilsminne spelar i Division 1 södra.

Redan i dag visar 15 av 32 klubbar i division 1 ett negativt ekonomisk resultat och lika många ett negativt eget kapital.

– Klubbarna i ettan blöder. Vi behöver mer hjälp. Folk är trötta, säger Akropolis ordförande Konstantinos Psarros.

Sportbladet kommer de närmaste dagarna belysa nutiden och framtiden för ”talangserien division 1”. I kartläggningen varnar klubbledare för konsekvenserna av den nya klyftan inom svensk fotboll och för att fotbollen är på väg att vandra i ishockeyns fotspår.

– Det pågår precis samma diskussioner inom fotbollen om vilka klubbar som har starkare varumärken och mer fans, publik och tittare, säger Vasalunds ordförande Niclas Fröberg.

Har inte ekonomin

Sportbladet kan dessutom visa på systemen som gynnar de redan rika och ytterligare riskerar såväl tävlingsbalansen som talangutvecklingen inom svensk fotboll.

– Det är unga spelare som förlorar på det här. Ibland får en spelares föräldrar gå in och hjälpa till eftersom vi inte klarar av att betala. Alltså… vi är inga bovar bara för att vi inte har ekonomin som krävs, säger Ingemar Lundin, sportchef i Utsikten.

Frågan är: Vad är priset för miljonrullningen. Och är det värt det?

Sportbladet tipsar: Läs expertens bästa tips inför Stryktipset
lördag

PODD ”Seriemordet” - Beslutet som kan klyva svensk fotboll
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.