Wenger: ”Ligger efter resten av världen”

Kritiserar beslutet om VAR: ”Spelarna kan vända sig bort”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SCOTT HEPPELL / TT

FOTBOLL

Premier League-klubbarna röstade nej till att införa videodomare i ligan.

Arsène Wenger är kritisk till beslutet.

– Varje stor match den här säsongen har avgjorts av misstag som kunde undvikits med VAR, säger Arsenal-tränaren på en presskonferens.

Videodomare (VAR) inom fotbollen har länge varit en het snackis.

Tekniken, som ska hjälpa domarna i sin bedömning, har både hyllats och sågats och i fredags kom beskedet att Premier League-klubbarna röstat nej till att införa systemet till nästa säsong.

Nu riktar Arsène Wenger kritik mot beslutet.

”Väldigt dåligt”

På en presskonferens efter förlustmatchen mot Newcastle hävdade Arsenal-tränaren att han vill se videotekniken i ligan.

– Det är ett väldigt, väldigt dåligt beslut att inte införa VAR. Premier League har skapats av människor som hade ett progressivt tankesätt och som ville ligga före resten av Europa. Det fungerade. Med det här beslutet så ligger vi efter resten av världen, säger Wenger.

Undersökningar har visat att videotekniken höjt domarnivån och VAR kommer bland annat att användas i fotbolls-VM i sommar.

Samtidigt lyser tekniken med sin frånvaro i både PL och Champions League. Bara den senaste veckan har stormatcher som Juventus–Real Madrid och Liverpool–Manchester City präglats av kontroversiella domslut, något som inte gått Wenger förbi.

”Är vana vid det”

Fransmannen menar att ”domaren dömer”, men säger att man vill hjälpa domarna och beklagar sig över att PL än en gång röstat ner förslaget om videoassistans.

– Varje stor match den här säsongen har avgjorts av misstag som kunde ha undvikits med VAR, särskilt i Champions League mellan Manchester City och Liverpool, säger Wenger.

Han fortsätter:

– Den yngre generationen är vana vid det (VAR) och sett över hela världen kan de komma att vända sig bort från oss eftersom de ser att andra länder använder sig av det.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.