Klart: Här är damlandslagets rekordsummor

Uppdaterad 2022-06-27 | Publicerad 2022-06-26

Tidigare i veckan kunde Sportbladet avslöja att det väntade en rekordbonus för damlandslaget i kommande EM.

Nu är avtalet offentliggjort – varje spelare i truppen får 261 000 kronor i grundersättning för att man deltar i mästerskapet. Dessutom bekostar förbundet resa och boende för familjemedlemmar till två matcher under EM.

– Vi har så länge blivit betraktade som en kostnad, säger Magdalena Eriksson.

Ta ut ditt drömlag i nya EM-elvan
2022!

Avtalet mellan SvFF, damlandslaget och Spelarföreningen publicerades under söndagen på förbundets hemsida och redogör i detalj för hur stor ersättningen blir för respektive spelare i kommande mästerskap.

Sportbladet avslöjade tidigare i veckan att det väntar rekordbonus för landslaget i det fall att man gör EM-succé.

Här är exakta siffrorna

  • Varje spelare får 261 000 kronor i grundersättning för att ha blivit uttagen i truppen.
  • 156 000 kronor för avancemang från gruppspel.
  • 35 000 kronor för vinst i kvarten.
  • 62 000 kronor för vinst i semifinal men förlust i final.
  • 126 000 kronor för EM-guld.

Det innebär alltså ett individuellt belopp om 578 000 kronor för varje enskild spelare – en totalsumma på 13 294 000 kronor.

Höjningen från förra mästerskapet är betydlig. Enligt Sportbladets uppgifter fick då spelarna cirka 250 000 kronor vardera.

Familjer får resan betald

Utöver ersättningarna så kommer SvFF enligt avtalet att bekosta och arrangera både resa och boende för spelarnas partners och barn till två av landslagets matcher.

Skulle en truppspelare bli skadad mellan skrivande stund och fram till första gruppspelsmatchen, samt om det omöjliggör spel i EM, så får man hälften av grundpremien utbetald. Ersättaren får däremot fullt betalt.

Magdalena Eriksson ser det som en lättnad att avtalet nu är i hamn.

– Det vi har tryckt på mest är att förbundet ska jobba mer aktivt mot Fifa och Uefa för att lyfta den här frågan.

Varför är det viktigt?

– Vi har så länge blivit betraktade som en kostnad. Hela tiden. Vill vi ha mer så har man fått höra att man ”tar” från andra delar av sporten. Det tar hårt på en, att det känns som om man ber om någonting man inte förtjänar.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors:

– Ett bra avtal, vi har haft bra diskussioner. En del handlar om själva ersättningen och hur den ser ut beroende på hur långt man går i turneringen, en del om hur vi arbetar för ökad jämlikhet.

– Det har hänt väldigt mycket även från Uefa och Fifa på sistone, de har visat en bra vilja. Men det är fortfarande en lång bit kvar att vandra till vi är på herrarnas nivå. Det allra viktigaste är att trycka upp ersättningen så långt det går.

.

Följ ämnen i artikeln