Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: England viftade undan Bulgarien likt en fluga

Publicerad:

LONDON. När allt är stiltje i England bryter Raheem Sterling mönster, Marcus Rashford ordnar straffar och Harry Kane dundrar in dem.

Den riktiga examinationen sker först nästa sommar. Men än så länge viftar det här landslaget undan motståndare som om de vore flugor.

Foto: TT

Jag är osäker på om Raheem Sterling har en egen vaxdocka på Madame Tussauds. Om inte lär han väl få en inom kort, och för att avbildningen ska bli så autentisk som möjligt bör ansiktet uttrycka frustration och armarna vara utslagna i en frågande gest.

Det låter som en dramatisk scen, hämtad ur en av Sterlings sämre insatser, men så är inte fallet. Yttern var överlägset bäst i England under den första halvleken mot Bulgarien just för att han alltid vill ha bollen och alltid blir besviken när han inte får den.

En eloge till Ashley Cole

Att Three Lions är en av de stora utmanarna till EM-guldet 2020 är givet. Truppen är utan tvekan en av de bredaste och mest kvalitativa, framför allt i anfalls- och ytterbacksuppsättning. Ashley Cole får väl ha en eloge för att han lyckades hotta upp den tidigare så torftiga positionen. Aaron Wan-Bissaka, Trent Alexander-Arnold och Kieran Trippier... Till höger är alternativen så många att Manchester Citys Kyle Walker inte ens fick plats. Det säger rätt mycket.

Denna soliga lördagseftermiddag på Wembley Stadium valde Gareth Southgate att sätta Trippier till höger och Danny Rose till vänster. Det var ett av de första tecknen på att matchbilden möjligen inte skulle te sig som förväntat. I stället för att, likt Liverpool, trycka upp ytterbackarna högt och mata inlägg var duon förvånansvärt avvaktande med tanke på motståndet. Det var ett tag sedan det bulgariska landslaget, inklusive förbundskapten Krasimir Balakov, skrämde någon (närmare bestämt i VM 1994).

Sterling var överallt och ingenstans

Under de första 45 minuterna klev Danny Rose högt vid två tillfällen. Båda gångerna slutade det med att Sterling slog ut med armarna. Det gjorde anfallaren även när Declan Rice inte såg honom gå i djupled tillräckligt snabbt eller när Ross Barkley misslyckades med en – enligt Sterling – enkel passning. City-spelaren tyckte mycket men var också den som bröt ett i övrigt förutsägbart mönster.

Därför var det inte särskilt uppseendeväckande att just Sterling utnyttjade ett fumligt försvar tjugo minuter in och gav Harry Kane öppet mål. England, som inte hade imponerat märkbart, ledde visserligen bara med 1–0 men ingenting tydde på att de begränsade bulgarerna skulle kunna vända resultatet. Det var en känsla som visade sig stämma väldigt väl.

Kane närmar sig Frank Lampard

När Raheem Sterling väl klev av i den 70:e minuten hade han på egen hand slagit in sitt femte mål det här kvalet. Innan dess ordnade Marcus Rashford en straff som Harry Kane dundrade in utan större problem.

För den sistnämnde var det säkert extra skönt att äntligen få dra till från straffpunkten efter att ha nekats både en och två situationer under klubblagsinledningen. Faktum är att Harry Kane fick göra ytterligare ett innan han bytte plats med inhopparen Alex Oxlade-Chamberlain, vilket innebär att han nu har åtta straffmål på kontot (exklusive straffläggningar). Endast Frank Lampard, som står på nio, har gjort fler för England.

Three Lions har nu nio poäng på tre matcher samt 14:1 i målskillnad. De var kända för sina starka kval redan tidigare men någonting är annorlunda nu. Om VM i Ryssland var detta landslags födelse så kommer EM nästa sommar bli den första examinationen. Än så länge tyder ingenting på att de kommer göra sitt kravfyllda folk besviket.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.