Johnson kritiserar Uefa efter rasistskandal

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Rasistskandalen i Bulgariens match mot England lämnar avtryck i politiken.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kritiserar nu det europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

– Uefa måste inse fakta – den här skamfläcken hanteras för dåligt, säger hans talesperson.

England vann matchen i Sofia med odiskutabla 6–0, men allt efterspel har handlat om händelserna på läktaren. Vid två tillfällen avbröts EM-kvalmatchen på grund av så kallade apljud som riktades mot Englands mörkhyade spelare.

Delar av publiken gjorde dessutom nazisthälsningar.

Bulgariens Premiärministern Bojko Borissov skriver på Facebook att det bulgariska fotbollsförbundets ordförande måste avgå.

1 av 2 | Foto: Matt Dunham
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson beskriver de rasistiska tillmälen som de engelska spelarna fick höra som vidriga.

"Det är oacceptabelt för Bulgarien, som är ett av de mest toleranta länderna i världen och där folk av olika etnicitet och religion lever i frihet, att förknippas med rasism och främlingsfientlighet", skriver han.

Borissov har bett idrottsminister Krasen Kralev att bryta kontakten med landets fotbollsförbund, inklusive de ekonomiska bidragen, "till dess att förbundsordföranden Borislav Mihajlovic avgår".

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill se hårdare straff för att motverka problemet.

– Rasismen vi såg och hörde under gårdagskvällen var vidrig och hör hemma vare sig i fotbollen eller någon annanstans, säger talespersonen, som enligt brittisk tradition inte namnges.

Apljud från läktaren

Uefa förväntas nu utreda det inträffade.

– Jag pratade med Uefa under hela matchen och de kommer att göra en grundlig utredning, säger Greg Clarke, ordförande i Englands fotbollsförbund, till BBC.

Tillmälena mot spelarna kom redan under uppvärmningen, säger den engelske debutanten Tyrone Mings.

Efter en knapp halvtimmes spel tog lagkaptenen Harry Kane upp läktarrasismen med domaren, varpå speakern varnade publiken att matchen skulle avbrytas om de fortsatte med rasistiska tillmälen.

Vid det andra spelavbrottet, i slutet av första halvlek utrymdes en läktarsektion.

Southgate: "Otroligt stolt"

Det engelska landslaget övervägde att avbryta matchen i protest i halvtid, men enligt förbundskapten Gareth Southgate ville spelarna fortsätta.

– Jag vet att vad vi än hade gjort hade det kunnat bedömas som inte tillräckligt kraftfullt, men i mitt tycke gjorde vi ett kraftfullt ställningstagande. Vi gjorde det med sättet vi spelade på, trots de svåra omständigheterna.

– Jag tror inte att det någonsin hänt tidigare att en match av den här digniteten har blivit stoppad två gånger. Så jag är otroligt stolt över hur spelarna klarade av det, sade han.

Bulgariens förbundskapten Krasimir Balakov sade inför matchen att "England har större problem med rasism än Bulgarien" och hävdade att han inte hade hört någonting från läktarna. Men lagkaptenen Ivelin Popov tillbringade halvtidsvilan vid läktaren för att få stopp på beteendet.

Målvakten försvarar publiken

Målvakten Plamen Iliev försvarade däremot supportrarna.

– Ärligt talat tycker jag att de (fansen) betedde sig bra. Jag hörde inget fult språk och jag tycker att de (Englands spelare) överreagerade lite, sade han enligt The Guardian.

Redan inför matchen var delar av Vasil Levski-arenan stängd, sedan bulgariska supportrar uppfört sig rasistiskt vid tidigare landskamper.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.