USA är världsmästare i fotboll 2015 – efter en galen matchinledning.

Efter 16 minuter hade USA gjort fyra mål.

Matchhjälten Carli Lloyd hade gjort tre, varav ett från 53 meter.

– Mållös. . .  Jag är så stolt över det här laget. Det känns overkligt, det har inte sjunkit in. Jag är så otroligt stolt över var och en i det här laget. Vi skrev just historia, sade Carli Lloyd med matchbollen under armen i TV4 efter sin uppvisning.

Det blev en VM-final vi sent ska glömma. Två på förhand försvarsskickliga lag, som inte gör överdrivet många mål.

Men där USA bestämt sig för att avgöra tidigt.

Amerikanskorna inledde i ett rasande tempo – ett tempo som japanskorna inte hade en chans att hänga med i.

Redan efter tre minuter tryckte Carli Lloyd in 1–0 på hörna. Strax därpå höll hon sig framme igen – 2–0 på en ny fast situation.

Matchen hade pågått i fem minuter och Japan var i chock. Men mardrömsinledningen var inte över där.

Japan kämpade sig till tröstmål

I den 14:e minuten var det Lauren Holiday som höll sig framme när japanskorna på nytt missade i försvaret och distinkt sköt in 3–0. Två minuter senare kom den galna pricken över i:et. Den för dagen totalt överlägsna Lloyd sköt ett skott från halva plan, över stackars Kaihori som var på utflykt långt utanför Japans mål.

USA ledde med 4–0.

Matchen hade pågått i en kvart.

– Jag hade ett uppdrag, det var att hjälpa laget att vinna den här matchen. Jag jobbade röven av mig - och allt föll på plats, sade Carli Lloyd efter att ha lyckats med ett hattrick i den första halvleken.

De regerande mästarna lyckades dock få in en reducering  innan  paus.  Yuki Ogimi satte snyggt 4–1 i krysset efter att ha vänt upp i straffområdet. Och precis efter paus  tändes hoppet, om än så bara för en dryg minut, när Julie Johnston nickade bollen i eget mål.

USA historiska

Minuten efter 4–2-målet fick USA en ny fast situation – som man på nytt förvaltade. Tobin Heath fick bollen serverad framför mål efter en hörna och kunde enkelt göra 5–2.

Abby Wambach fick komma in med elva minuter kvar, i sin sista landslagsmatch någonsin. Och äntligen fick hon sitt VM-guld.

USA, som vunnit 1991 och 1999, är nu det enda damlandslaget med tre VM-guld.

– Vi började turneringen lite försiktigt - men vi avslutade den i stor stil, sa Carli Lloyd.