AIK utreder tio års spelaraffärer

Uppdaterad 2020-10-07 | Publicerad 2020-10-06

Ebenezer Ofori och Björn Wesström.

Efter oklarheterna kring Nabil Bahouis övergång från AIK till Al Ahli SC 2015 genomför klubben nu en utredning kring alla större transfers senaste decenniet.

– När utredningen ger oss en samlad bild så kommer vi kommentera frågan ytterligare säger vd:n Björn Wesström till Sportbladet.

Utredningen görs i samarbete med en extern jurist, skriver AIK i ett pressmeddelande. Lämpliga åtgärder ska sedan vidtas för att förtydliga rutinerna.

”Arbetet täcker en längre tidsperiod och under denna tid har ett antal olika personer haft ledande ställningar i klubben. De involverade i utredningen behöver därmed prata med flera tidigare tjänstemän och styrelsemedlemmar för att få en fullständig bild av AIK Fotbolls relation till olika samarbetspartners i samband med spelartransfers”, skriver klubben vidare.

Sportbladet har varit i kontakt med vd:n Björn Wesström som avböjer fler kommentarer.

Startade med avslöjande i DN

I söndags avslöjade Dagens Nyheter att en faktura på 800 000 kronor gällande Nabil Bahouis övergång till den saudiska klubben hade hittats vid en knarkrazzia i Stockholm i augusti 2020.

DN:s granskning visade att AIK kan ha lämnat uppgifter om ett så kallat brevlådeföretag till Svenska Fotbollförbundet.

SvFF meddelade dagen efter att de utreder den nya informationen.

– Det är allvarliga uppgifter, sa chefsjuristen Anders Hübinette till Sportbladet.

Samtidigt varnar polisen för att idrottens pengar i allt högre utsträckning går direkt till gängkriminaliteten.

– Vi ser ju att stora pengar går från idrotten och framför allt fotbollen till de kriminella nätverken, sa Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Partner till fotbollsagenten Cetinkaya

I pressmeddelandet vidhåller AIK att det utpekade brevlådeföretaget representerade klubben vid förhandlingarna med Al-Ahli SC, men att det är en partner till fotbollsagenten Hasan Cetinkaya.

”Den som företrädde SPM Sport Agency, och därmed AIK Fotboll, i förhandlingen var Hasan Cetinkaya”, skriver AIK.

AIK Fotboll påpekar också att de ser allvarligt på att ”klubbens namn kopplas samman med oegentligheter då det är en självklarhet att klubben alltid skall agera i enlighet med gällande lagstiftning och aktuella regelverk”.

Efter DN-artikeln har Svenska Fotbollförbundet också begärt ett klargörande av AIK kring ett annat bolags uppdrag i samband med spelaraffären, Palm Eleven AG.

Om det bolaget skriver AIK i sitt pressmeddelande:

”Agenten Marco Lichtsteiners bolag Palm Eleven AG erhöll procent på nästa transfer när Nabil Bahoui 2014 omförhandlade och förlängde sitt avtal med AIK Fotboll”.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.