Krasnodarförlust trots svensk målsuccé

Publicerad 2021-02-18

Krasnodar hämtade upp underläge två gånger om i sextondelsfinalmötet med Dinamo Zagreb tack vare sin ”svenskkoloni”.

Marcus Berg och Victor Claesson skrev båda in sig i torsdagens Europa League-målprotokoll – även om de i slutändan fick förlustdeppa.

Zlatan Ibrahimovic? Han fick vila på en bänk i Belgrad –medan hans Milan tappade en seger i allra sista sekund.

Det var många svenskar på Europa League-gräsmattor under torsdagen.

Och flest var det i mötet mellan Krasnodar och Dinamo Zagreb, där samtliga tre Krasnodarsvenskar, Marcus Berg, Victor Claesson och Kristoffer Olsson, fick chansen från start.

Två av dem skulle dessutom skriva in sig i målprotokollet.

Först ut var Marcus Berg, som med ett distinkt avslut dundrade in 1–1 i nättaket efter 28 minuter.

I minut 69, en kvart efter att Zagreb återtagit ledningen i matchen, var det dags för nästa svenskkvittering när 1–1-skytten Berg, minst sagt vackert, spelade fram Victor Claesson till 2–2.

Läge då för Kristoffer Olsson att kvittera till 3–3 efter Iyayi Believe Atiemwens 2–3-mål i minut 75? Nej, Olsson var redan utbytt sedan matchminut 62 – och aftonen slutade med förlust trots allt för Krasnodar. Ett ryskt lag som nu har en rejäl uppförsbacke i returen nästa vecka.

Samtidigt i Belgrad så fick Zlatan Ibrahimovic spendera aftonen på avbytarbänken när hans AC Milan sent omsider tappade en seger mot Röda Stjärnan.

I en match där hemmabacken Radovan Pankov länge såg ut att bli stor syndabock.

Först styrde han ett Milaninlägg in i eget nät i sluttampen av den första halvleken. Röda Stjärnan hann emellan med en straffkvittering i inledningen av andra halvlek, innan Pankov skulle ta oönskat rampljus igen. En duell med Theo Hernandez slutade med en straffspark i Milanfavör i stället. En straff som just Hernandez förvaltade till 1–2.

Men Pankov skulle inte behöva bära det där hundhuvudet. För på tilläggstid skulle Milan Pavkov nicka in en sen kvittering för ett, sedan minut 77 decimerat, Röda Stjärnan. Därmed lever dubbelmötet inför returen i Milano nästa vecka.

Gareth Bale har varit kraftigt ifrågasatt under sin återkomstsäsong i Tottenham. Med det i åtanke var säkerligen storsegern borta mot Wolfsberger extra skön för walesaren. Real Madrid-lånet stod för ett mål och ett assist när Tottenham fick med sig ett ypperligt resultat från Österrike. Heung-Min Son, Lucas Moura och Carlos Vinicius gjorde övriga Spursmål i det som blev en 4–1-seger.

Londonkollegorna Arsenal fick bara nöja sig med kryss, 1–1, i bortamötet med Benfica. Bukayo Saka blev kvitteringshjälte efter att ha hittat rätt i minut 57 – blott två minuter efter ett 1–0-mål från Pizzi på straff.

I Granada så räddade hemmalaget den spanska europacupäran, som innan torsdagens sena Europa League-drabbningar var rejält stukad efter tre förluster för tre matcher (Barcelona, Sevilla och Real Sociedad) i CL och EL. Hemmalaget vann med komfortabla 2–0 hemma mot italienska Napoli. Även Villarreal drog sitt strå till den spanska stacken via en 2–0-vinst borta mot Salzburg.

Samtidigt på Villarreals hemmaplan, Estadio de la Ceramica, spelade två andra lag. I och med coronareserestriktioner så fick svenske målvakten Andreas Linde och hans Molde (Skandinaviens enda kvarvarande europaspelsrepresentant) spela ”hemmamatch” på spansk mark i stället för norsk. Och de gjorde det i slutändan väl. Molde hämtade in ett 1–3-underläge till 3–3 mot Bundesligalaget Hoffenheim.