Skyttekungen hjälte – Gefle klart för superettan

Uppdaterad 2022-10-24 | Publicerad 2022-10-22

Gefle IF är tillbaka i elitfotbollen.

Den klassiska klubben säkrade segern i ettan norra efter ett sent avgörande från skyttekungen Leo Englund.

– Nu jävlar har vi gett fansen någonting att fira, säger målvakten Tim Markström till Gefle Dagblad.

Det satt långt inne – men till sist kom avgörandet.

Leo Englund fick ett mål bortdömt i den andra halvleken mot Umeå FC men skyttekungen skulle ändå bli hjälte.

I den 80:e minuten styrde 31-åringen in sitt 22:a mål för säsongen och Gefle vann med 1–0 på Gavlevallen.

Gefle IF tillbaka i superettan

Segern mot Umeå betyder att Gefle är tillbaka i svensk elitfotboll. Laget har säkrat segern i ettan norra med två matcher kvar att spela och går upp till superettan 2023.

PLUS: RANKAR: Bästa och sämsta fansen i superettan

– Det är sjukt, jag vet inte vad jag ska säga. Det är så jävla mäktigt, säger målvakten Tim Markström till Gefle Dagblad efter slutsignalen.

Den 36-årige Markström, som är bror till NHL-målvakten Jacob, var i tårar efter triumfen.

– Fy fan, vilken jävla grupp vi har. Hela året har det bara varit en sak. Vi har jobbat tillsammans och nu jävlar har vi gett fansen någonting att fira, säger han.

12 raka säsonger i allsvenskan

Gefle plågade de allsvenska topplagen på Strömvallen i många år under 00-talet och 10-talet men försvann från både allsvenskan och superettan inom loppet av ett par säsonger.

Gefle åkte ur allsvenskan 2016 och degraderades från superettan två år senare.

Ytterligare en klassisk klubb är på väg att gå upp till superettan. Gais kan gå upp ”i kavaj” om Falkenberg misslyckas med att besegra Trollhättan under söndagen.

Köp dina rosa och blågula prylar i Sportbladet Shop här!