”Jag vill inte säga att det är obehagligt, men...”

Ola Toivonen i stor intervju

Av: Johanna Frändén

Publicerad:
Uppdaterad:

Med kortare hår, mer erfarenhet och en rejäl skopa jetlag är Ola Toivonen tillbaka i Malmö FF, elva år efter att han lämnade klubben senast.

Den här gången för att axla rollen som allsvenskans tyngsta värvning och största stjärna.

– Jag vill inte säga att det är obehagligt, men jag har nästan alltid spelat ihop med andra spelare som är större, säger Ola Toivonen i en intervju med Sportbladet.

Familjen har bara varit på svensk mark i ett par dygn, efter en lång flygresa hem från Australien där coronahysterin har varit på relativt låga nivåer.

– Resan hem gick bra, även om barnen inte ville ha ansiktsmask i Qatar där vi mellanlandade. Det var konstigt att se flygvärdinnorna i full skyddsutrustning också, de var klädda som för att undersöka ett mord, säger Toivonen.

Han är jetlaggad – ”helt död” – och ska köra hem till Värmland samma kväll, men innan dess ska han på husvisning med frun Emma, tidigare elitspelare för dåvarande LdB FC, i just Malmö.

Ska ni inte bara köpa Zlatans gamla hus?

– Nej, blir nog inte hans hus, det bor väl nån hockeyspelare där?

Över 13 år har gått sedan Ola Toivonen skrev på för Malmö FF senast. Då med landslagsdebuten just avklarad som ett av Sveriges största anfallshopp och i en oförglömlig blond pojkbandsfrisyr. Vad finns kvar av Ola Toivonen, 20, i dag?

– Inte det långa håret i alla fall.

Kan vi hoppas på den frisyren igen?

– Jag tror inte det. Tyvärr. Nä, men jag är fortfarande en spelare som vill vinna till varje pris. Det gäller alltid för mig och det är därför jag har överlevt i Europa i så många år, för att jag är smågrinig.

”Det är två olika världar”

Efter fem säsonger i PSV Eindhoven, spel i franska Rennes, utlåning till Sunderland och två år i Toulouse avrundade Ola Toivonen utlandsäventyret med två säsonger i den mer anonyma australiska ligan. Det är över elva år sedan han packade väskorna och flyttade utomlands för första gången, som ett av svensk fotbolls säkraste anfallskort. Så blev utlandsåren vad han hoppats på?

– Karriären gick jättebra till att börja med, i stort sett fram till jul och nyår i England (Sunderland 2015–2016, reds anm). Och sen blev inte europakarriären efter det speciellt lyckad sett till antal mål och matcher, men då blev landslaget desto viktigare. Det är två olika världar.

Trots endast sju mål på de två säsongerna i Toulouse spelade Ola Toivonen samtidigt sin kanske viktigaste roll i det svenska landslaget. Segermålet från mittlinjen mot Frankrike i VM-kvalet och målet i VM-gruppspelet 2018 mot Tyskland kom under och efter en av klubblagskarriärens tyngre säsonger. Och det är äventyren i landslagströjan som lämnat störst avtryck när han själv sammanfattar det mest minnesvärda från karriären.

– Fotbolls-VM. Det var super.

Nu ska du tillbaka till allsvenskan och du kommer att vara den största stjärnan i Malmö FF. Hur känns det på förhand?

– Jag vill inte säga att det är obekvämt eller obehagligt, men jag har ju nästan alltid spelat i ett lag med någon annan spelare som är större. Men i Malmö finns många bra spelare, det blir en go mix. Jag svarade inte riktigt på din fråga, jag vet…

Debuten får vänta

Du säger att du inte vill kliva i Markus Rosenbergs skor, men vilka förväntningar har publiken rätt att ha på dig?

– Att jag ska göra några mål och vara den där jobbiga spelaren att möta. Den som står upp för lagkamraterna och skyddar dem till varje pris, en sån som jag alltid varit. Men att göra det Mackan gjorde är i stort sett omöjligt. Så bra som han var och allt han gav Malmö, staden han är ifrån, det är omöjligt att uppnå. Det känns inte realistiskt.

Ola Toivonen har redan en handfull kompisar i MFF:s a-lag, men kommer att få vänta med att träffa sin nya hemmapublik. Möjligen är han den svensk som senast spelat fotboll inför fulla läktare, när Melbourne Victory gjorde sin sista match borta i Nya Zeeland i mitten på mars.

– Jag är nog den senaste som spelade inför publik, det stämmer. Jag har aldrig spelat en match utan publik, så det är tråkigt så klart. Det kommer bli lite öde och tråkigt, men jag hoppas att de släpper på lite restriktioner snart. Kanske släpper de på 25 procent av läktarkapaciteten eller så, så att man får in lite folk.

Men du tror inte att du kommer vara med från start oavsett, inte förrän fjärde, femte omgången någonting?

– Jag måste ju komma igång och träna med boll ordentligt först. Det känns onödigt att pusha på och så åker man på något konstigt för att tajmingen inte är där.

Ola Toivonen.
Foto: BILDBYRÅN
Ola Toivonen.

”Nu kändes det bara rätt”

Malmö FF har gått igenom flera tidsåldrar sedan Ola Toivonen tackade för sig i januari 2009, 22 år gammal och med sikte på Europa. Båda parter har växt sedan dess, något Toivonen noterat under de första dygnen i Sverige.

– Det är samma klubb på ett sätt, men en helt ny på ett annat sätt. Det är en ny arena och de har haft så mycket framgångar sedan jag lämnade. Det har varit fruktansvärt imponerande att följa på håll. Jag har haft i bakhuvudet att återvända länge, nu kändes det bara rätt.

Hur bra förstår du danska?

– Jag och Jon (Dahl Tomasson) har pratat lite engelska och svenska. Jag är inte superbra på danska.

Flytten ”hem” betyder också att barnen, fyra och sju år gamla, för första gången ska bo i Sverige.

– Det är en ny utmaning för hela familjen. Helt plötsligt har vi flyttat till Sverige, som familj har vi aldrig bott där och det är mycket engelska när barnen leker.

Det händer ganska mycket i Sverige just nu, men jag frågar dig väl det som alla kommer prata om mest den här veckan: Vem tror du dödade Olof Palme?

– Jag hörde lite om det på radion i morse. Den här Skandiamannen låter otroligt intressant.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.