Tvingas sälja klubben – efter avancemanget

Salernitana är tillbaka i Serie A för första gången sedan 1998.

Då tvingas ägaren Claudio Lotito sälja klubben – på grund av sitt ägarskap i seriekonkurrenten Lazio.

– President Lotito har haft ett undantag i många år och alla visste att det här skulle kunna hända, säger det italienska fotbollsförbundets president Gabriele Gravina till Football-Italia.

Helgens högdramatiska omgång av Serie B slutade i dur för Salernitana – efter storsegern mot Pescara på bortaplan är klubben nu tillbaka i Serie A för första gången på mer än 20 år. Vilt firande och jubel utbröt i Salerno, där supportrarna firade under eftermiddagen och sent in på småtimmarna.

En av framgångsfaktorerna till klubbens sportsliga succé är Claudio Lotitos ägarskap – den kontroversielle affärsmannen som det italienska fotbollsförbundet har stängt av i omgångar är sedan 2004 ägare och president för Rom-klubben Lazio.

Ägarskapet i de båda klubbarna har varit känt länge, och nu meddelar det italienska förbundet att Lotito måste sälja klubben inom 30 dagar för att inte riskera att Salernitana missar uppflyttning.

Får inte sälja till släktingar

– Det är en regel som går i linje med Fifas regler om att det inte är tillåtet att äga mer än en klubb på professionell nivå. President Lotito har haft ett undantag i många år och alla visste att det här skulle kunna hända. Reglerna är tydliga, hans ägarskap kan inte fortsätta och om det gör det får inte Salernitana delta i Serie A nästa säsong, säger Italiens fotbollsförbunds president Gabriele Gravina enligt Football-Italia.

Försäljningen får enligt regelverket inte heller ske till någon som är i släktskap med Lotito mellan första och fjärde led.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN