City försvarade titeln efter förlängningsdrama

Publicerad 2020-11-01

I förra årets FA-cupfinal var det över 43 000 personer på Wembleys läktare.
Då vann Manchester City och och fick lyfta den klassiska bucklan.

I årets final var det tomt på läktarna. Men en sak var sig lik. City fick titulera sig mästare.

Regerande mästarna tog ledningen i slutet av första halvlek då den 183 cm långa amerikanskan, Sam Mewis, kom upp högst på en hörna och nickade in 1–0.

Efter en timmes spel kvitterade fransyskan Valérie Gauvin för Everton. Även det målet gjordes på hörna.

Båda lagen hade sedan flera chanser att avgöra finalen.

Först var Gauvin nära på att bli tvåmålsskytt. Anfallaren var framme med pannan på nytt och såg ut att nicka in ett segermål för Everton i matchens slutskede men bollen gick tätt utanför.

Räddades av ribban

Närmast att avgöra var ändå Manchester City då Caroline Weir hade ett skott i ribban i den 94:e minuten. Det var hennes tredje klara målchans i andra halvlek.

Trots flera lägen för båda lagen, så stod sig 1–1 i 90 minuter och ett förlängningsdrama väntade.

En förlängning som Manchester City dominerade.

Innhopparen Georgia Stanway hade ett drömläge att avgöra finalen då hon spelat sig förbi både försvar och målvakt. City-anfallaren hade bara hade bollen mellan sig själv och det tomma målet, men hon blev störd i skottmomentet av en Evertonförsvarare och lyckades inte få bollen i nät.

Stanway skulle ändå bli finalens stora matchhjälte. I den 110:e minuten hann hon först på en djupledsboll i Evertons straffområde och kunde stöta in 2–1. På tilläggstid spelade hon sen fram Janine Beckie som gjorde 3–1. Ett mål som gav Manchester City deras tredje FA-cuptitel på fyra år.