Ny storseger för Djurgården – chockstarten fällde Kalmar

Publicerad 2021-03-06

Elias Andersson omfamnar Edward Chilufya.

På förhand behövde Djurgården antingen kryssa mot Kalmar, eller förlora med max fyra mål, för att ta sig till kvartsfinal i Svenska cupen.

Det var inget snack om saken – Blåränderna tog tag i taktpinnen direkt, gjorde två mål på tio minuter och körde till sist över KFF med 4–1.

– Vi är väldigt nöjda med genomförandet, det har varit ett par stökiga dagar, säger Thomas Lagerlöf efter matchen.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har haft en minst sagt hektisk vecka.

Rasmus Schüller, Axel Wallenborg, Erik Berg, Jesper Nyholm, Isak Hien, nyförvärvet Peter McGregor och Emir Kujovic blev antingen sjuka under veckan eller var indisponibla sedan tidigare.

Sent på fredagskvällen meddelade Djurgården dessutom att även Magnus Eriksson, Jacob Une Larsson och Aslak Witry skulle missa matchen på grund av corona - in i truppen kom istället Mattias Mitku, Joel Asoro och Linus Tagesson. Emmanuel Banda och Haris Radetinac fick kasta in handduken på matchdagen.

Trots rockaderna var det firma Bergstrand/Lagerlöf som gick vinnande ur duellen med Henrik Rydström.

Med råge.

Efter mindre än en minuts spel var det Edward Chilufya som fick tid, plats och möjlighet att enkelt rulla in bollen bakom Lucas Hägg Johansson - ledning för hemmalaget och en drömstart för ett aggressivt och pressande Djurgården.

När Kalle Holmberg efter tio spelade minuter nickade in 2–0 helt omarkerad i Kalmars straffområde trodde många att matchen var helt avgjord – Edward Chilufyas andra mål för eftermiddagen i den 19:e minuten raderade minsta tvivel kring detsamma, om det nu fanns något.

Kalmar FF helt utspelat

Visst försökte gästerna kombinera sig fram på kanterna vid ett flertal tillfällen, men Aleksandr Vasyutin hade allt annat än en aktiv dag på jobbet. Mittlåset med Hjalmar Ekdal och Melker Jonsson var resolut och beslutsamt, samtidigt som Elliot Käck och Leo Cornic inte gav smålänningarnas yttrar något som helst utrymme.

Men detta var Edward Chilufyas eftermiddag - anfallaren satte Kalmars mittlås under lika kraftig stress och press oavsett matchminut, samtidigt som resten av laget såg till att ge honom precis rätt understöd vid rätt tillfälle. Carl Gustafssons reducering till 3–1 i den 41:a minuten var en klen tröst för smålänningarna, som trots underläget fortsatte att försöka rulla bollen längs marken.

Vasyutin med dubbelräddning

I början av den andra halvleken hade Kalmar ett gyllene tillfälle att reducera, men Aleksandr Vasyutin visade prov på varför han kommer att bli en stor tillgång för Djurgården. Ryssen svarade för en mycket fin dubbelräddning och forsatte att konstant ge sina medspelare direktiv och uppmaningar matchen igenom.

Kalle Holmberg utnyttjade en miss i Kalmarförsvaret och satte slutliga 4–1 i matchminut 64 – Djurgårdens kanonform fortsätter och laget har nu gjort 17 (!) mål på tre matcher.

Thomas Lagerlöf efter matchen:

– Vi är nöjda med utförandet och hur spelarna tar sig an matchen, det har varit ett par stökiga dagar för oss, säger Djurgårdstränaren som inte var helnöjd med Albion Ademis insats:

– Han spelar skolgårdsfotboll - han spelar inte för Djurgården utan för sig själv. Det funkar inte när du har lagkamrater som du måste sätta i bra lägen och som förväntar sig vissa saker, men det är han med på och något vi utvärderar hela tiden.

Tvåmålsskytten Kalle Holmberg var av förståeliga skäl nöjd efter storsegern:

– Vi har fått i gång anfallsspelet och fortsätter tugga på offensivt, så det ser mycket bra ut. Första 25–30 är vi mycket bra, sen går vi ner oss lite. Allt som allt är det en bra match, säger Holmberg och pikar sin tidigare lagkamrat Sebastian Rings agerande vid 4–1–målet:

– Jag har spelat med honom i Örebro, så jag visste att han skulle nicka i det läget. Det var bara för mig att tjuva lite och den gick in, säger Kalle holmberg och skrattar.