Björnström: ”En fotboll som passar mig”

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

UPPSALA. Fem poäng på sju matcher. Som vänsterback.

Axel Björnström har rivstartat den här allsvenska säsongen. Precis som hela Sirius.

– Vi har alltid velat ha bollen på marken och ha bollinnehav, men just nu spelar vi med stort självförtroende och löper mycket, säger han.

Sirius är ett av allsvenskan stora överraskningslag så här långt.

Men vad är det egentligen som skiljer Sirius 2020 mot det Sirius som slutade 11:a 2019, och 13:e året dessförinnan?

– Det är svårt att säga, egentligen är det inte så olikt. Vi har alltid velat ha bollen på marken och ha bollinnehav, men just nu spelar vi med stort självförtroende och löper mycket. Det kanske är att vi löper mer än tidigare, säger ytterbacken Axel Björnström, 24, när han försöker sätta fingret på vad det kan vara.

”En fotboll som passar mig”

Löpmetrarna har gett resultat. Sirius ligger fyra i tabellen och Henrik Rydströms lagbygge imponerar också spelmässigt, med fokus på bollinnehav och presspel.

– Det är en fotboll som passar mig och som jag tycker är rolig att kolla på också, säger 24-åringen.

Jo, visst passar den Björnström.

Från sin vänsterbacksposition har han producerat två mål och tre assist på de sju inledande matcherna. En poängskörd som redan är större än hans två tidigare allsvenska säsonger – tillsammans.

Vad säger du om din säsongsinledning?

– Den har väl varit som lagets, ganska bra. Det hänger väl lite ihop också. Laget har spelat bra och då hamnar man i situationer där man gör både mål och assist.

Axel Björnström.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Axel Björnström.

Matchandet är inget som stör

Sirius har under inledningen alternerat mellan fyr- och trebackslinje, men enligt Björnström själv spelar det ingen större roll vilken uppställning de har.

– Vi har fortfarande samma filosofi i vårt sätt att spela. Men det klart, i en trebackslinje blir jag wingback och hamnar naturligt lite högre upp. Samtidigt hamnar jag högt upp i en fyrbackslinje också, så det påverkar inte så mycket, säger han.

Sju omgångar av allsvenskan har spelats, och Björnström har inte bara spelat samtliga sju matcher, han har spelat samtliga 630 minuter också. Men om det hårda matchandet blir för mycket?

Nej, inte alls.

– Jag tycker det är underbart, för mig känns det jättebra. Man får inte känna efter så mycket, det är bara att köra, säger han istället.

Vad tror du om matchen mot AIK?

– Det blir en tuff match, de är nog sugna på revansch efter förlusten senast, säger Björnström och fortsätter:

– Sen blir det såklart lite utmanande när de spelar med sitt man-man-försvar som det gjort hela säsongen. Det är något nytt för oss.

Vilka är favoriter?

– Det är AIK. Det är ett storlag och har pressen på sig att vinna.

Publicerad:

LÄS VIDARE