Fotboll

Drömstart för Halmstad BK i kvalet mot Helsingborg

Andreas Johanssons udda psykning

Av: 

Petra Thorén

Sadat Karim satte 1–0 mot Helsingborg.
Sadat Karim satte 1–0 mot Helsingborg.

FOTBOLL

HELSINGBORG. Halmstads BK vann första mötet i det allsvenska kvalet efter ett tidigt mål och en udda markering av HBK-veteranen Andreas Johansson – som tjuvlyssnade på Helsingborg-tränaren Jörgen Lennartssons instruktion.

– Kunde man ha ett stort öra och irritera dom lite så.., säger Andreas Johansson.

– ”Ante” är en go gubbe, säger Jörgen Lennartsson.

Superettanlaget Helsingborg tog under lördagen emot allsvenska Halmstads BK för den första av två kvalmatcher (returmötet i Halmstad på tisdag).

I potten en plats i allsvenskan 2022.

Lagen möttes i ett allsvenskt kval hösten 2016. Då kom HBK från superettan och vann med 3–2 över två möten.

HBK fick en drömstart även i det första mötet 2021. Laget tog ledningen efter sex minuter. Sadat Karim höll sig framme och stötte in 0–1 när hemmalagets försvarare inte lyckas få undan andrabollen. Men målet hade kanske kunnat avvärjas om målvakten Kalle Joelsson hade fått lägga händerna på serven in.

– Det är en hörna, jag skriker så högt jag kan. Sen kan jag inte skylla på Vlad (Vladislav Kreida som nickar undan bollen) för det är 3 000 på södra stå som skriker. Han tar bollen sen är det en kamp till på bakre vi förlorar och vi får inte väck den. Det är två-tre dueller vi förlorar. Det ska såklart inte ske. Tråkigt, för billigt helt enkelt, säger Helsingborgsmålvakten som medger att laget blev påverkat efteråt.

– Vi hade talat om att inte släppa in onödiga mål, så det blev lite ett slag i ansiktet, säger han.

”Fantastiskt sätt”

Glädjen var stor, väl stor för Sadat Karim som firade målet framför den röd-blå klacken och varnades för sina gester.

Att rutin spelar stor roll i den här former av matcher vet vi sedan tidigare. I paus hyllades Andreas Johansson, HBK-kaptenen, av experterna i Discovery. Dels för sin förmåga att hålla ihop och lyfta HBK:s backlinje för att hindra uppspel mot Helsingborgs anfallare, men också för sitt psykningsknep.

När Helsingborgs anfallare Anthony van den Hurk i den 26:e minuten sprang ut till sidlinjen för att ta emot instruktioner av tränaren Jörgen Lennartsson gjorde Halmstadsbacken honom sällskap. Andreas Johansson ställde sig bredvid.

– Det här gör han helt enkelt för att ta reda på vad som sägs, men också för att någonstans psyka ner HIF och Jörgen Lennartsson lite. Att stå så där bredvid är helt okej att göra, han gör det på ett fantastiskt sätt, säger Pär Hansson i Discovery-sändningen.

I samma sändning svarade Andreas Johansson att han ”sätter griller i huvudet på dom”, något han utvecklade efter matchen:

– Han är en listig människa deras tränare som tyckte de skulle göra lite annorlunda. Kunde man ha ett stort öra och irritera dom lite så..., säger Andreas Johansson.

– Jag är otroligt påkopplad när jag spelar fotboll. Inom gränsens lagar. Kan man ta till det man kan för att vinna matchen är jag beredd att göra det. Jag vill oerhört gärna spela allsvensk fotboll nästa år.

Jörgen Lennartsson skrattade gott åt HBK-spelarens lilla tillag under matchen.

–Kul grej, men han hörde inte vad jag sa. Men det hade ingen impact på matchen om man säger så. ”Ante” är en go gubbe, säger Jörgen Lennartsson

Även Helsingborg hade en chans i matchens inledning när Anthony van den Hurk nickade strax utanför efter en kontring. Helsingborgs vassa anfallare höll sig också framme när en nick nådde in i straffområdet i den 35:e minuten men HBK:s målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist lyckades vinna den duellen.

8 108 åskådare är på plats på Olympia den här lördagen. Returen spelas på tisdag.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Andreas Granqvist: Det behöver Helsingborgs IF i allsvenskan

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Halmstads BK

Helsingborgs IF