Sverige missar U21-EM efter storförlust

Publicerad 2020-11-18

Sveriges U21-landslag i fotboll behövde vinna borta mot Italien.

I stället förlorade man med 1–4 och misslyckades med att kvalificera sig till sommarens EM.

– Det är surt, riktigt surt, säger lagkaptenen Pontus Dahlberg.

För Sverige fanns det en möjlighet till att ta sig vidare som en av de fem bästa grupptvåorna i EM-kvalet.

Man behövde vinna borta mot Italien.

Men Sverige hamnade i uppförsbacke tidigt. I 28:e minuten slog Youssef Maleh till strax utanför straffområdet. Italienaren fick en perfekt träff på halvvolley och bollen seglade in i nät, otagbart för Pontus Dahlberg i Sveriges mål.

”Bättre än oss”

Tre minuter in i andra halvlek blev det ännu värre.

Giacomo Raspadori avancerade framåt och slog till med ett hårt skott i krysset till 2–0. Jesper Karlsson reducerade visserligen bara minuten senare, men Italien skulle ändå dra ifrån när Sverige började trycka på allt mer framåt. Två snabba mål såg till att Italien ledde med 4–1 med 20 minuter kvar att spela.

Det blev också slutresultatet och Sverige har därmed misslyckats med att kvalificera sig till sommarens EM-slutspel i Slovenien och Ungern.

– Vi startar första halvlek rätt så bra. Hade vi fått mål på någon av chanserna så hade det blivit en annan matchbild. De är bättre än oss och förtjänar att vinna, säger Dahlberg.

Island borta svider

Samtidigt vann Irland med 2–1 mot Luxemburg och huserar därmed på andraplatsen, fyra poäng före Sverige.

Sverige hade inför matchen visat upp fin form med tre raka segrar, men satt i den prekära sitsen på grund av två förluster mot Irland och en 0–1-förlust borta mot Island tidigare under kvalet.

– Det har varit tillfälligheter och stor rotation på laget. Nu hade vi krigat oss till det här läget och hade allt i egna händer, men vi får inte till det och de är bättre än oss, säger Dahlberg.

Är det något i kvalet som svider lite extra?

– Då är det väl Island borta i så fall där vi förlorar med 0–1. Men det är lätt att stå här och vara efterklok.