Revanschen på Henrik Larsson – efter dissen

Uppdaterad 2023-01-09 | Publicerad 2023-01-08

ALMANCIA. Henrik Larsson trodde inte på honom.

Nu har Elias Andersson, 26, bevisat för ”Henke” – och alla andra – att han är bra nog.

– Vi krockade. Henrik Larsson fick inte rätt när det gäller mig, säger Djurgårdens landslagsdebuterande vänsterback.

Följ ämnen

Han hade accepterat att bli utlånad en gång. Det kunde Elias Andersson köpa. Nu var han tillbaka i Helsingborg efter ett lyckat 2015 i Varberg. Andersson, som varit kapten i det svenska U17-landslag som vunnit VM-brons något år tidigare, såg positivt på framtiden.

– Jag kom upp jävligt bra i Helsingborg då och fick spela tidigt i allsvenskan. Det var Roar Hansen som satsade på mig. Allt kändes superbra.

Sedan blev Henrik Larsson ny tränare i HIF och talangens sötebrödsdagar var över.

– Det kom en viss tränare och vi kom inte överens. Det krockade verkligen med ”Henke”.

Vad hände?

– Han var rätt tydlig med att jag inte skulle få spela under honom. Då gick jag ju på lån först till Varberg. Och sen kände jag att jag skulle göra kaos i allsvenskan med Helsingborg igen. Men då ville inte Henke det heller.

”Vill inte Henke ha mig så...”

Hur var det?

– Mycket tufft. Men jag kände också: ”Vill inte Henke ha mig så vill inte jag vara här heller”. Då lägger jag hellre min utveckling i någon annans händer. Vi var raka mot varandra. Jag tog den konsekvensen och ville spela fotboll någon annanstans i stället.

Ett par år efter nobben i HIF är Elias Andersson uttagen i landslaget för första gången efter en strålande säsong med Djurgården i allsvenskan och Europa Conference League.

Fick Larsson rätt eller fel gällande dig?

– Haha. Det är en bra fråga. Man kan inte säga att han fick rätt i alla fall!

Andersson har metodiskt arbetat sig upp i den svenska fotbollshierarkin. Efter flera härdande säsonger med Varberg i superettan hamnade han i Sirius. Där skaffade sig skåningen ett så starkt allsvenskt rykte att Djurgården plockade upp honom. Väl i topplagsmiljön har han slagit igenom som... vänsterback.

Andersson var en nödlösning på ytterbacken när prestigeförvärvet Pierre Bengtsson inte kunde spela men visade snabbt att han höll på positionen. Mer än så. 2022 har han varit klubbens klart bäste vänsterback. Andersson har fått en spelfördelande ytterbacksroll för Blåränderna, presterat starkt i allsvenskan och Europa, och varit ett av lagets positiva utropstecken. Det skvallrar inte minst landslagsuttagningen om.

Är du vänsterback fullt ut nu?

– Haha. Ja, jo. Jag tror det. Det känns som det. Blir man uttagen som vänsterback till landslaget så är det svårt att säga något annat. Egentligen vill jag inte släppa mittfältet fullt ut. Samtidigt känns det bra att konkurrera på flera positioner.

Vad är roligast?

– Nu måste jag ju säga vänsterback! Och det är faktiskt det, speciellt i offensiven. Som vänsterback har jag hela planen framför mig, hela tiden rättvänd. Då är jag som bäst. Så jag trivs verkligen.

”Jag får göra lite som jag vill i offensiven”

Han ser sig som en mycket offensiv vänsterback, vilket blivit populärt i allsvenskan. Mohanad Jeahze i Hammarby är ett annat exempel på en ytterback som varit en av sitt lags viktigaste playmakers.

– Kim och Tolle (Djurgårdens tränare) har sagt åt mig att jag får göra lite som jag vill i offensiven. Jag har väldigt fria tyglar. Då växer man som spelare, i en så fri roll. Samtidigt vet jag att anfallsspelet aldrig varit något problem för mig.

Nej, det är defensiven som Andersson fått slipa extra på. Han känner dock ett starkt stöd från lagkamraterna.

– På ”min” sida av laget har vi Hjalmar Ekdal, Magnus Eriksson och så Haris Radetinac eller Gustav Wikheim framför mig som yttrar. Då är inte försvarsspelet så svårt för de hjälper mig hela tiden. De snackar med mig och visar hur jag ska agera, säger han och fortsätter:

– Jag har fått jobba stenhårt på det defensiva en mot en-spelet. I träningarna sätts jag hela tiden i obekväma situationer. Och ja... möter man dagligen Joel Asoro och Gustav Wikheim, som är bäst i allsvenskan en mot en, så växer man som försvarsspelare.

Djurgården har flest spelare på landslagets januariturné i Portugal. Jacob Widell Zetterström, Hjalmar Ekdal, Joel Asoro, Victor Edvardsen och Andersson själv. Samtidigt ser truppen starkare ut än någonsin. Bosse Andersson har säkrat upp tunga namn som Carlos Moros Gracia, Oliver Berg och Jacob Bergström och från Brommapojkarna har Djurgården plockat in tre stora talanger med 16-årige Lucas Bergvall i spetsen.

”Vad kom Malmö? Sjua?”

Vad säger det om Djurgården?

– Att vi har bra resurser. Vi värvar smart och tänker på alla parametrar. Det ger oss chansen att bli ännu bättre 2023 än 2022.

En ledande fråga, men... Djurgården är förstås bakom Malmö ekonomiskt men tycker du att ni börjar närma er Malmös nivå rent sportsligt?

– Det är väl bara att kolla på resultaten sista åren? Vad Malmö har presterat och vad vi har presterat? Då är det jämnt. Vad klubbarna har på banken tänker inte jag på men på planen... där har Djurgården alla möjligheter att komma långt både i Europa och allsvenskan, säger Andersson och summerar läget:

– Så ja, jag tycker verkligen att vi är på samma nivå sportsligt nu. Kolla förra året. Var hamnade Malmö i allsvenskan? Sjua? Och vann inte en enda match i gruppspelet ute i Europa. Det säger en del. Klart att de har haft problem med tränarbyten och så, men Djurgården är verkligen på uppgång i Sverige.

På måndag får Andersson och de andra djurgårdarna chansen att visa upp sig i Blågult när Sverige möter Finland nere på Algarvekusten.

– Det ska bli väldigt kul! Jag är så taggad på att få visa vad jag går för i den här miljön.

Köp vinterns prylar i Sportbladet Shop!

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.