Rydström: ”Man blir glad när det fungerar”

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

UPPSALA. Det är som natt och dag.

I fjol var Sirius skadeskjutet och skört. I år är de starkare och hungrigare än någonsin.

– Vi förväntar oss faktiskt vara ett lag som vinner de matcher vi går ut till. Det har vi fått smak av, och då vill man bara ha mer, säger tränaren Henrik Rydström.

Förlust i premiären, 0–2, mot Djurgården. En match där Sirius – av många – ansågs vara det bättre laget.

Sedan dess är Uppsala-klubben obesegrad, ligger på fjärde plats i tabellen och är i allra högsta grad inblandad i den allsvenska toppstriden.

Topplaget Sirius, hur låter det?

– (Haha) Näe men det låter bra tycker jag, men det är ingenting som vi tar för givet. Det är inget man bara förväntar sig, men om du aldrig ser dig själv vara där uppe, så kommer det kanske heller aldrig inträffa, säger tränare Henrik Rydström.

”Kunde inte göra det vi ville”

Rydström är inne på sin andra säsong som tränare för Sirius, och 44-åringen börjar äntligen få resultat för den satsning han själv och klubben gjorde inför fjolårssäsongen.

– I fjol var vi väldigt överens om vad vi ville göra, men då kunde vi inte göra alla de sakerna vi ville, säger Rydström, som menar att fjolårets sköra och skadebenägna trupp begränsade möjligheterna.

Något behövde göras.

– Vi förändrade fysträningen och har sedan kunnat ta det steg för steg. Så i år har vi kunnat höja upp vår träningsintensitet, och det har vi också haft nytta av nu i matcherna.

Förändringen har gett de resultat som önskats. Rydström själv anser att Sirius anno 2020 är ett lag som springer betydligt mer än fjolårets upplaga. En viktig ingrediens för att Sirius ska lyckas med det presspel som Rydström predikar.

”Man blir glad när saker fungerar”

Just den fysiska biten har kanske blivit än mer viktig den här säsongen med tanke på det täta matchandet. En mardröm för 2019 års version av Sirius, ett styrkebesked för årets trupp som också tillhör de lag som roterar allra minst.

– Vi har prioriterat synergieffekten i matchsituationer, det har vi gjort, men just att vi har kunnat skapa en större tålighet i gruppen gör att vi också kan spela längre i matcherna med vissa spelare, säger Rydström.

Är du överraskad över att det gått så bra som det har gjort?

– Överraskad är fel ord, men man blir glad när saker och ting fungerar – (haha) århundradets klyscha. Det jag är mest nöjd över är hur vi har agerat, egentligen genomgående, i matcherna.

Vad ska ni göra för att kunna fortsätta så här?

– Det gäller att fokusera på vardagen. Ha fokus här och nu. Där har vi varit skitbra och det är det vi ska fortsätta vara, säger Rydström och fortsätter:

– Jag hoppas ju, och det är också mitt intryck, att man har fått smak av att spela den fotbollen som vi spelar. Vi förväntar oss faktiskt vara ett lag som vinner de matcher vi går ut till. Det tror jag vi har fått smak av, och då vill man bara ha mer.

Publicerad:

LÄS VIDARE