Prövningstillståndet klart för Boovallen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Domen kring Boovallen har skapat oro i hela Idrottssverige.

Nu kommer frågan om barn ska betecknas som industribuller att prövas i högsta juridiska instans.

– Det känns som en lättnad men det är fortfarande ett störande moment att jurister kan kidnappa barns idrottade, säger Oliver Rykatkin (M), vice ordförande i idrottsnämnden i Nacka.

Nacka kommun får prövningstillstånd i Mark och Miljööverdomstolen kring bullerdomen mot idrottsplatsen Boovallen söder om Stockholm. Det beskedet lämnade domstolen på fredagen.

”Måste fortsätta kämpa”

Idrottsplatsen är belagt med restriktioner på öppettider och krav på uppförande av bullerplank sedan ljudet från de idrottande barnen överskridit nivån för industribuller. En måttstock Mark och miljödomstolen ansett vara applicerbar även på idrottsytor.

– Jag tycker att det här beskedet är väldigt positivt, framförallt för de som utnyttjar Boovallen. Men det är inte klart ännu, vi måste fortsätta kämpa, säger Oliver Rykatkin (M), vice ordförande i idrottsnämnden i Nacka.

Vad händer nu?

– Nu börjar den rättsliga processen och nu kommer våra jurister börja presentera sitt case på riktigt för att pröva det i högsta instans. Då får vi veta om Sveriges bullerregler faktiskt godtar idrottsytor överhuvudtaget. Om det blir en fällande dom i högsta instansen måste bullerreglerna reformeras i Sverige och det behöver i så fall regeringen ta ansvar för.

Bullerskydd för miljarder

Sportbladet har under året uppmärksammat fallet Boovallen. Efter granskningen har protester synts på svenska arenor och politiker ändå upp på regeringsnivå har reagerat. Bara i Stockholm har Idrottsborgarrådet Jonas Naddebo (C) räknat ut att staden skulle tvingas bygga bullerskydd för en miljard kronor, och trots det fortfarande förlora 13 500 idrottstimmar per säsong, om domen från Mark och miljödomstolen skulle stå fast.

Exempel på följderna av principen att använda industrireglerna för buller på idrott syns också redan över hela Sverige. I Sundbyberg har politikerna gått så långt att de medvetet brutit mot reglerna och öppnat en plan som tidigare belagts med matchförbud.

I Nacka samlades i sin tur tusentals personer i mitten av september utanför stadshuset med krav på flera idrottsytor.

Skulle Nacka kommun få rätt i Mark och miljööverdomstolen blir domen i så fall ett nytt prejudikat och kan därmed lätta på reglerna eller till och med stryka restriktionerna helt. Skulle de få fel kan effekterna bli dramatiska för idrotten i landet.

– Det är en lättnad att det här prövas och det känns ju rättvist. Men vi får inte ligga på latsidan nu. Det är fortfarande ett störande moment att jurister kan kidnappa en så viktig fråga som barns idrottande, säger Oliver Rykatkin


PODD: Turerna kring Boovallen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Patrik Brenning om turerna kring Boovallen – och bullret runt de svenska idrottsplatserna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.