Sverige ratas som EM-arrangör

Av: Andreas Käck, Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige hoppades få ta över EM när Bryssels arenabygge strulade.

Men nu står det klart att Friends Arena nobbas – för Wembley.

– Inte särskilt överraskande, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N

EM i fotboll 2020 spelas i ett helt nytt format. 13 olika städer runt om i Europa ska dela på mästerskapet. Från början nobbades Sverige från att vara en arrangörsstad, men i höstas öppnades plötsligt en bakdörr till evenemanget då det stod klart att bygget av Bryssels nya fotbollsarena Eurostadium blivit kraftigt försenat.

Friends Arena konkurrerade plötsligt med Cardiff Stadium och Wembley om att bli reservarena.

– Det skulle kännas fantastiskt bra nu när vi dessutom skaffat oss ännu mer rutin från Europa League-finalen. Kvalar vi dessutom in skulle det innebära två hemmamatcher för oss, sa Karl-Erik Nilsson till Sportbladet då.

”Inte överraskad”

Men det blev nobben igen. Nu står det klart att Wembley rycker in och tar ytterligare fler matcher under EM i stället för att Friends Arena skulle få tre gruppmatcher och en åttondelsfinal.

– Det stämmer, bekräftar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson för Sportbladet.

Hur ser ni på det?

– Inte särskilt överraskande. Wembley är redan en av arrangörerna och det är svårt för oss att konkurrera med en så pass klassisk arena som dessutom tar 90 000 åskådare. Men visst, som ordförande i Svenska Fotbollförbundet är jag förstås missnöjd över att det inte blev Stockholm.

Hur mycket pengar hade ni kunnat få in på att arrangera EM-matcher?

– Svårt att säga en exakt siffra eftersom man även måste ta hänsyn till övriga omkostnader kring arrangemanget. Men visst hade det inneburit ett ekonomiskt plusnetto.

Tror du att Sverige kommer få några EM-matcher inom relativt snar framtid?

– Vi hoppas! Vi har ändå arrangerat EM-finalen för damer 2013 och Europa League-finalen för herrar 2017 och det är ganska få arenor runtom i Europa som kan stoltsera med det. Ur det perspektivet har vi redan visat att vi har vad som krävs för att arrangera stora internationella matcher. Vi får komma tillbaka med en ny ansökan och hålla tummarna framöver, säger Karl-Erik Nilsson.

Enligt BBC har Wembley nu sju matcher i turneringen inklusive semifinaler och finalen.

Publicerad: