Laul: Höst/vår är realistiskt nu – men vad ska vi med det till?

Grattis Kalmar FF – lagom till lucia vet vi hur allsvenskan 2021 ser ut.

Och inte bara det: vi vet att en höst/vår-säsong är möjlig också.

Det går att spela fotboll utomhus i Sverige ända till tredje advent.

Det gick åtminstone bra 2020.

Frågan är hur detta nya faktum ska tolkas?

Ja, det beror på perspektivet.

Å ena sidan den varmaste november (och snart också december?) som uppmätts. Så här gynnsamma förutsättningar för fotboll brukar det inte vara en vecka före jul.

Å andra sidan, om världen fortsätter släppa ut växthusgaser istället för att lyssna på Greta och forskningen kan det bli ännu varmare framöver. Och därmed ännu bättre fotbollsförutsättningar i december/januari.

Jorden går under

Nackdelen med det sistnämnda scenariot är om mänskligheten utplånas och jorden går under, men rent hypotetiskt går det alltså gå att spela höst/vår i Sverige fram till dess.

Säsongen 2020 gav ”säsongsbytarna” ny ammunition. Längst fram i rörelsen går Sportbladets mångårige krönikör Stefan Alfelt som måste ha skrivit hundratals krönikor på temat genom åren.

Bakom altmeister Alfelt finns Skåneklubbarna med olika budskap på plakaten. Malmö FF har länge ansett att allsvenskan borde byta till höst/vår eftersom de levt i den – inbillar jag mig – behagliga bubblan att om solen skiner i Skåne så gör den det i resten av landet också.

Vi som bor i andra delar av vårt avlånga land (sorry för slitet uttryckt men just i meteorologiska sammanhang passar det bäst) vet att skåningarna är lite snett på det här, men då de har känts ofarliga i den frågan så har saken fått bero.

Bollen rullade jämnt

Men det var då, nu är nu, och nu börjar det bli skarpare läge. ”Säsongsbytarna” andas ny höst/vår-luft.

Kalmar har precis besegrat Jönköping Södra med 4–1 över två segermatcher som spelats nionde respektive 13 december. Stadsparksvallens gräsmatta må ha varit något lerig i onsdags, men idag på Guldfågelns hybdridgräs rullade bollen nästan helt jämnt (nåja).

I norr kan de inte heller klaga på underlaget, de spelar på konstgräs och vill fortsätta så. På ett uppvärmt konstgräs går det att spela även om det blåser upp till sibirisk snöstorm runtomkring. Att en knölig gräsmatta egentligen är att föredra framför en slät plastplan betraktas idag som en filosofisk inställning av den lätt dysfunktionella fotbollsrörelsen som alltmer maniskt jagar utopisk perfektion framför tålmodig utveckling (läs; VAR-debatten).

Själv har jag aldrig förstått varför Sverige ska byta till höst/vår?

Dels skulle det innebära att de bästa sommarmånaderna används till semester och försäsong. Och dels tappar allsvenskan sin fördel i Europakvalen. Idag befinner sig svenska lag i fullt matchtempo i augusti medan motståndarna precis lämnat försäsongen. Varför ge bort den fördel som betyder mest – möjligheten att ta del av Europapengarna? En harmonisering av transferfönstren är ett lövtunt motargument.

Låt stå!

Dessutom har nya svenska cupen blivit en succé som en attraktiv uppvärmning i februari/mars. Som lärarna skrev på svarta tavlan förr i tiden: Låt stå!

Det gäller Kalmar FF också. 2021 gör de sin 18:e raka allsvenska säsong, men för andra året på raken krävdes kvalspel. Nästa år finns Degerfors IF och Östersunds FK som möjliga räddningsplankor, men om KFF ska undvika ett hattrick i kval måste de rusta bättre än Varbergs Bois och IK Sirius. För vilka pengar då?

Med det sagt känns det tryggt med Kalmar i allsvenskan. En fläkt av normalitet. Och även om en brödraepok går i graven med dagens fajt – den sympatiske Viktor Elm har styrt sin sista backlinje med ackuratess – finns det profiler kvar. Som den älskvärde bollvinnaren Erik Israelsson på mitten. Eller norrmannen Geir André Herrem på topp: oduglig en hel serie, kvalkung både 2019 och i år.

Lägg därtill Rasmus Elm under utbildning i tränarstaben och apropå tränare: mycket talar för att Nanne Bergstrand kan bli staty i stan nu och den förlorade sonen Henrik Rydström göra comeback. Om inte Peter Hunt övertygar Rydström att pendla de drygt 20 milen enkel väg via E22:an till Norrköping…

Avgå Lagrell?

Avslutningsvis ett par rader om Jönköping Södra:

Tränare Andreas Brännström och hans spelare har det klara nederlaget till trots gjort en utomordentligt bra prestation. Det kan inte ha varit lätt att leverera i en närmast kriminellt misskött förening rent ekonomiskt.

J-Södra gick back med åtta miljoner kronor 2019 efter att ha dragit på sig ett driftsunderskott på tio miljoner. Det kan härledas till skenande personalkostnader på 18 miljoner kronor vilket motsvarar hissnande 73 procent av de totala intäkterna.

Det egna kapitalet rasade ner till minus fyra miljoner och J-Södra tvingades upprätta en handlingsplan som Svenska Fotbollförbundets licensnämnd godkänt.

Nuvarande klubbchefen Sebastian Lagrell, 38, tog över hösten 2019, men har trots allt varit anställd i föreningen i över tio år. Det minsta som går att kräva nu är att han levererar ett bokslut där föreningens eget kapital är återställt.

Annars bör Lagrell ta sitt ansvar och överväga att avgå omedelbart.


FAKTA HÖST/VÅR

Om någon klimataktivist av misstag googlat sig in i den här texten innebär höst/vår att fotbollssäsongen startar i augusti och slutar i maj likt majoriteten av Europas övriga fotbollsligor.

Sverige har sedan 1959 av olika anledningar – men främst klimatmässiga för att hela seriesystemet ska kunna pågå samtidigt – börjat säsongen i månadsskiftet mars/april och stängt den i månadsskiftet oktober/november.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.