Domen mot den kramande supportern prövas av hovrätten

Publicerad 2021-04-27

Brages målvakt Peter Rosendal (till vänster) och supportern Stephan Aspfors (till höger)

I mars dömdes Stephan Aspfors av tingsrätten för olaga intrång.

Nu prövas för första gången lagen i de här delarna och domen mot den kramande supportern av hovrätten.

– Vi ser med tillförsikt fram emot hovrättens prövning, säger Aspfors ombud advokaten Abraham Zeito.

Det var efter kvalmatchen till allsvenskan mot Kalmar FF hösten 2019 som Brage-supportern Stephan Aspfors tog sig ner från läktaren på Guldfågeln arena, kramade om den besvikna målvakten Peter Rosendal och hoppade sedan tillbaka till bortasektionen.

I mars kom domen, 13 200 kronor i dagsböter för brott mot ordningslagen.

– Jag förstår så klart att jag gjort något jag inte får göra. Men jag är oerhört förvånad över bötesbeloppet som inte står i proportion till det jag har gjort. Känslan är att jag anses vara närmast kriminell, vilket varken jag eller någon jag känner tycker att jag är. Känslor finns inom all idrott och här tycker jag att min handling var både rimlig och befogad, sa Stephan Aspfors till Sportbladet efter domen.

Men nu en dryg månad senare är det klart att det blir en ny vända, i hovrätten.

Göta Hovrätt har meddelat att man meddelar prövningstillstånd att ta upp den överklagade domen.

Det innebär att lagstiftningen i den här delen – när är det straffbart om en supporter lämnar läktaren? – för första gången kommer tas upp i högre instans.

En dom som sedan kan bli prejudicerande, vägledande.

Stephan Aspfors ombud, advokaten Abraham Zeito, meddelar Sportbladet, att han välkomnar beslutet.

– Jag kan inte tolka hovrättens beslut att meddela prövningstillstånd på något annat sätt än att hovrätten tycker att det är en intressant fråga som måste prövas, säger han.

Han ser det som intressant ur ett bredare perspektiv. Det här blir första gången som en liknande dom mot en supporter prövas av hovrätten.

Domen (2020) mot de tre Elfsborgssupportrar som firade med lagets spelare prövades aldrig av hovrätten. Högsta domstolen valde att inte ta upp den fällande domen eller det nekade prövningstillståndet i hovrätten.

– Vi har sagt det från start och jag sa det även i samband med Elfsborgsmålet förra året att det saknas vägledning i rättstillämpningen i de här unika situationerna som de här två fallen handlar om, kommenterar Abraham Zeito.


Europatipset med Champions League: Skrällar, spikar och system att
rygga