Andreas Georgson lämnar mäktigt arv i MFF: ”Jobbat med utvecklingsplanen”

Gör sin sista match mot Örebro SK - lämnar MFF efter 14 år

Uppdaterad 2019-11-04 | Publicerad 2019-11-01

Andreas Georgson

På lördag gör Andreas Georgson sin sista match i Malmö FF.

Efter 14 år på olika nivåer i föreningen lämnar den nuvarande assisterande tränaren för Brentford.

– Det finns ingenting i detta avslut som gör att jag känner att jag bränt chansen att få återkomma i framtiden, säger Andreas Georgson till Sportbladet.

Andreas Georgson

På lördag har Malmö FF möjligheten att säkra ännu ett SM-guld när den allsvenska säsongen går i mål. Om fotbollsgudarna står på skåningarnas sida kan SM-guldet åter hamna i Malmö, men då krävs först och främst vinst borta mot Örebro SK.

Förutom att MFF spelar om ett nytt guld blir lördagens match speciell av fler anledningar. Markus Rosenberg gör sin sista allsvenska match någonsin, samtidigt som den assisterande tränaren Andreas Georgson gör sin sista match innan han lämnar Malmö FF för engelska Brentford.

Sedan 2018 har Andreas Georgson haft en assisterande roll i tränarstaben kring a-laget, men 37-åringen har totalt 14 år som verksam i föreningen på olika nivåer.

– En stor del av förklaringen till att jag har varit kvar i 14 år är att jag själv tänkt på utvecklingsområden för klubben, samtidigt som jag har haft lyhörda chefer som hela tiden fångat upp vissa av initiativen, berättar Andreas Georgson för Sportbladet.

Arbetade fram utvecklingsplanen Den Himmelsblå Vägen

Redan för 14 år sedan tog Andreas Georgson klivet in i Malmö FF när han fick chansen att arbeta som skoltränare och extraresurs på vanliga lektioner i skolan.

Snart fick han chansen att arbeta med det rent sportsliga och var drivande i att utveckla den genomgående strategin för ungdomsverksamheten i föreningen.

– Malmös ungdomsverksamhet har alltid varit duktig på att ta fram spelare och göra bra resultat, men den var däremot inte så enhetlig i metodik och idé kring hur vi ska lära spelarna så mycket som möjligt.

– Jag fick jobba väldigt mycket med vår utvecklingsplan, Den Himmelsblå Vägen, om hur vi faktiskt bör träna, matcha och scouta för att göra någonting mer än att bara ta in de bästa spelarna, spela i de bästa serierna och hoppas att de blir så bra som möjligt.

Den Himmelsblå Vägen innebär att alla ungdomslag i och kring Malmö FF ska utbilda sina spelare på ett enhetligt sätt. Det är ett sätt att säkerställa att alla får en gedigen fotbollsmässig grund att stå på.

– Vi ska inte scouta spelare för att vinna en ungdomsserie, vi ska scouta spelare för att få ett bättre a-lag om tio år. Vi ska inte träna i veckan för att vinna helgens match, vi ska träna för att skapa en så skicklig spelare som möjligt om tio år. Vi ska inte ställa upp till helgens match på ett sätt för att maximera chansen att vinna matchen, vi ska spela på ett sätt som ökar spelarnas chanser att slå sig in i ett a-lag i framtiden.

”Samhället är kanske lite mer curlande”

Trots att Malmö FF har en av Sveriges allra starkaste ungdomsakademier har ingen ny talang lyckats slå sig in i a-laget den här säsongen. Tim Prica, som fick chansen att hoppa in borta mot Ballymena United i kvalet till Europa League, är en av få spelare som konkurrerar.

– För mig är det ett klubbval. För två år sedan gjorde man en satsning med en bantad trupp. Hur vill man bygga truppen? Hur ser man på förväntansbilden? Nu är vi och tävlar på alla fronter och är rätt framgångsrika. Det är skitbra. Det är en väg att gå.

– Men om klubben skulle välja att det gäller att släppa fram unga kanske man väljer en lite annorlunda truppstruktur eller kommunicerar en lite annan förväntansbild. Då kommer supportrar, sponsorer och andra intressenter behöva vänja sig vid att det något år kan hacka lite i spelet. Då krävs det tålamod.

Andreas Georgson är väldigt nöjd med arbetet som han själv och resten av föreningen gjort med ungdomssidan de sista 14 åren, men betonar samtidigt att det finns mycket kvar att göra.

– Markus Rosenberg återkommer ofta till det. När han pratar om våra ungdomsspelare säger han att de har en bred grund att stå på. De är väldigt skickliga med bollen, de kan spela fotboll på små ytor i hög fart mot nästan vilket motstånd som helst. Det är en tydlig effekt av det jobb vi har gjort. Sen tycker han att de behöver ytterligare ett steg i att vässa armbågarna, ta plats och slå sig fram.

– Det är saker vi måste fundera kring. Det är nog en hel samhällsgrej. Som 19-åring när Mackan kom upp behandlades du på ett sätt, men som 19-åring i dag kan jag tänka mig att samhället inte ställer riktigt samma krav på att du ska ta för dig, vara självgående och staka ut din egen väg. Samhället är kanske lite mer curlande och sopar framför ungdomar lite högre upp i åldrarna.

– Det är raka motsatsen till vad vi vill. Vi vill skapa självdrivna och självkritiska spelare som kommer upp. Men vi är bara en del av ett samhälle och en del av en större kontext. Fotbollsspelandet är en stor tårtbit i spelarnas liv, men där är en helhet som vi hela tiden måste ta in och fundera på vår roll i. Där tror jag att vi måste anpassa oss ännu mer.

”Det var några skakiga månader i början”

Utåt sett har Andreas Georgson fått en mer synlig roll sedan han klev upp som assisterande tränare i a-laget inför 2018. När Uwe Rösler tog över efter Magnus Pehrsson förra sommaren fick Andreas Georgson dessutom utökade ansvarsområden.

– Jag hade blivit väldigt trygg i ungdomsakademin i tolv år. Jag kastades ut på okänt vatten där jag inte hade någon status. En skol- och akademitränare kom och skulle jobba med Sveriges bästa, mest erfarna trupp. Då testades mitt självförtroende och mitt ledarskap. Det var några skakiga månader i början innan spelarna accepterade mig och jag kände mig trygg i vad jag kan bidra med.

– Ibland tänker jag att spelarna och ledarna i a-laget har gett mig mer än vad jag hunnit ge dem. Jag har växt otroligt de sista två åren. Samtidigt känner jag verkligen att jag haft en viktig del i våra prestationer i allsvenskan och Europa de sista två åren.

I Brentford ska Andreas Georgson arbeta som assisterande tränare med fokus på fasta situationer och individuell utveckling av ett antal utvalda spelare. Men i framtiden är ambitionen att bli huvudtränare och då är en återkomst till Malmö FF allt annat än omöjlig.

– Det finns ingenting i detta avslut som gör att jag känner att jag bränt chansen att få återkomma i framtiden. Det har inte varit någon negativ reaktion mot mig som person. Det är väldigt skönt.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.