”Den verklighet vi behöver förhålla oss till”

Uppdaterad 2020-09-10 | Publicerad 2020-09-09

Janne Andersson

Janne Andersson drog in närmare sex miljoner kronor förra året – 4 572 300 kronor mer än damernas förbundskapten Peter Gerhardsson.

Nu förklarar Håkan Sjöstrand gapet.

– Att löner kan skilja sig åt mellan personer trots att man har liknande arbetsuppgifter är inte ovanligt på en arbetsmarknad, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare.

2019 lyckades Janne Andersson ta det svenska herrlandslaget till EM 2020, som i stället ska spelas 2021 på grund av coronapandemin.

Året dessförinnan ledde han Blågult till kvartsfinal i VM i Ryssland, efter att ha vunnit gruppen.

Nu syns den sportsliga succén och alla inspelade vinstpengar – över 300 miljoner kronor sedan Janne Andersson tillträdde som förbundskapten – på lönekontot också.

Ökat lönegap

Fotbollskanalen har tagit fram siffror från Skatteverket, som visar att Janne Andersson hade en årslön på närmare sex miljoner kronor (5 892 000) under 2019. Vilket innebär en ökning på en halv miljon kronor.

En annan som ökade årsinkomsten var damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson. Men trots att damerna tog VM-brons i Frankrike samma år, var det en blygsam höjning på 95 400 kronor. Totalt hade 61-åringen 1 320 400 kronor inkomståret 2019 – siffror som Gerhardsson inte vill kommentera när Sportbladet söker honom.

– Att löner kan skilja sig åt mellan olika personer trots att man har olika arbetsuppgifter är inte ovanligt på en arbetsmarknad. Det omfattar även fotbollen. Vi är ingen isolerad verksamhet, utan vi verkar i ett större internationellt sammanhang på ett konkurrensutsatt marknad där det finnas andra förbund och klubbar som betalar betydligt mer till framgångsrika tränare än vad vi gör, säger SvFF:s Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Peter Gerhardsson
Missa inte: Expertens tips inför Stryktipset på lördag - läs allt
här.

– Det finns en korrelation mellan löner och även intäkter. Det avspeglar sig också i löner för förbundskaptener. Det gäller både i Sverige och internationellt. Hur gärna vi än vill att det ska vara annorlunda så blir det ändå till den verkligheten vi behöver förhålla oss till. Vi sätter inte ensidigt vilka löner vi vill, det finns en marknad att förhålla sig till och förbundskaptenens löner är ett resultat av den dialog och överenskommelse vi har, säger Sjöstrand.

Sänks med en dryg miljon

Årslönerna för 2020 lär inte vara i närheten av tidigare års redovisningar. Det eftersom både Janne Andersson och Peter Gerhardsson i april meddelade att de sänker sina löner med 20 procent på grund av coronapandemin.

– Min arbetssituation har förändrats en hel del den senaste tiden. Ligafotbollen har ju ställts in vilket gör att jag inte kan resa runt och titta på spelare. Det gör att jag har betydligt mindre att göra och därför kändes det rätt och naturligt att även gå ned i lön, sade herrlandslagets Janne Andersson.

Värt att nämna är Peter Wettergrens – assisterande förbundskapten i herrlandslaget – minskning från 2,7 miljoner kronor 2018 till strax över 1,9 miljoner kronor året därefter.

”Skickliga och kompetenta”

Janne Andersson har kontrakt med Blågult som gäller över 2024, medan Peter Gerhardssons avtal löper ut 2023.

– Båda är otroligt skickliga och kompetenta fotbollsarbetare som dessutom är fantastiska och ännu större som människor. Och bra företrädare för svensk fotboll i stort, inte bara våra landslag.

– Jag förhåller mig inte på så sätt till vad olika personer ger uttryck för sedan uppskattar jag så klart om man är med oss. Vi har väldigt bra förbundskaptener där resultaten talar sitt tydliga språk, säger Sjöstrand och syftar på Zlatan Ibrahimovics attack.