Frändén: Började och slutade med Luis Suarez

En given trepoängare mot en jumbokandidat stod på menyn i dag.

Men enkelt är helt enkelt inte Atlético Madrids melodi.

En lång och mödosam resa slutade till slut i guld för svårt ansatta Atléti.

Det var en säsong som började och slutade med Luis Suárez.

Förutsättningarna var både krångliga och glasklara, men med två poäng upp på Real Madrid visste Atlético att de skulle kamma hem titeln så länge de slog nedflyttningsbara Valladolid på bortaplan. Det började som man kunde tänka sig: Valladolid bjöd Atlético Madrid på en ordentlig vårskur när Óscar Plano gjorde 1–0 på en delikat kontring. Det enda som absolut inte fick hända. Ligatiteln låg plötsligt hos grannen Real. Som bara minuter senare tappade in ett mål hemma mot Villarreal och det var lika igen.

Om La Liga-spurten karaktäriserats av en sak har det varit oförmågan att prestera i skarpt läge. Barcelona, Real Madrid och Atlético har turats om att slå bort matchbollar och förlänga spänningen. Det är den här säsongens stora behållning, den roligaste och mest ångestladdade på många år i Spanien.

Atlético böjde och bände på möjligheterna sista tjugo minuterna av första halvlek och kom för all del ganska nära ett par gånger, men det var med underläge de gick till halvtidsvila. Det har aldrig varit lätt att vara Atléti. Det ska inte vara det. Förra helgen hamnade Cholo Simeones pluton i underläge mot Osasuna och redde inte ut kvitteringen förrän den 82:a minuten. Segermålet kom då i den 88:e minuten.

Revanschman och talisman

Andra halvlek i kväll var drygt tio minuter gammal när Ángel Correa, bäst dittills, gjorde två Valladolid-spelare i straffområdet och fjuttade en välplacerad boll i mål. 1–1. Och i nästan exakt samma läge fick Karim Benzema ett mål bortdömt för offside mot Villarreal.

Så länge Real hade samma eller sämre resultat i sin match mot Villarreal var ligatiteln Atléticos.

Men breakbollen skulle komma i Valladolid och det var förstås hela den här säsongens huvudperson som låg bakom det. Luis Suárez tvingades lämna Barcelona under märkligt förnedrande former förra sommaren, under stora delar av hösten och vintern ledde han Atlético mot en spikrak tabellsegern. Skytteligaledare. Härförare. Revanschman och talisman.

Plötsligt inga marginaler

Men när Atléticos formkurva började vika följde Suárez med. Det oinspirerande uttåget i Champions League ackompanjerades av hack på hemmaplan, och plötsligt var Real och, värre för Suárez, Barcelona ifatt.
I 67:e minuten i kväll fick Luis Suárez ett sanslöst kontringsfriläge att jobba med.

På de trettio, fyrtio meter han hade till mål hade uruguayanen gott om tid att tänka på året som gått, chansen som såg ut att ha gått förlorad och som kommit igen. På avskedet från Barcelona och på den spark, som han var tvungen att avfyra för eller senare, som låg mellan Atlético Madrid och ligatiteln. Suárez visste inte att Karim Benzema något senare skulle kvittera på Valdebebas. Han kutade och kutade och placerade i exakt rätt läge bollen med klinisk precision invid närmsta stolpen. Det svåraste beslutet förstås, precis där målvakten Jordi Masip täckte upp.

2–1 till Atlético, med några minuter kvar att spela och inget för Real Madrid att göra. Men de vita tänkte inte ge sig. På tilläggstid slog Luka Modric in 2–1. Atlético Madrid hade plötsligt inga marginaler att sjabbla.

Ljuvligt ångestpräglad säsong

Man gjorde inte det heller. Däremot fortsatte Cholos gäng att försöka anfalla när klockan klev upp över 90 minuter. Bollen befann sig vid offensiv hörnflagga när domaren Sánchez Martínez blåste av 2000-talets kanske mest underhållande La Liga-säsong. Och det var med Atlético Madrid som mästare. Med minsta möjliga marginal. Med mesta möjliga segervrål.

La Liga har fått klara sig utan sin publik i år, precis som alla andra ligor, men dramatiken har inte direkt saknats. Utanför planen: Luis Suárez flytt, Leo Messis burofax, Barcelonas presidentval, Zinedine Zidanes påstådda farväl och de tre storklubbarnas inblandning i den utskällda, nedlagda Super League. På planen: Det mest spännande tabellupploppet Spanien kan minnas.

Atlético Madrid har dragit nytta av de andra två giganternas respektive interna problem, gamla trupper och oändliga skadelistor. Men ingen kan säga att det här var oförtjänt.

Atlético Madrid vann La Liga, men det gjorde faktiskt vi andra också: Det kommer att ta tid innan vi får en lika ljuvligt ångestpräglad säsong i Spanien igen.