Laul: Matchfixning – det är så här det går till

I Sverige tycks allmänhet och supportrar leva i tron att svensk elitfotboll är förskonade från matchfixning.

Inget kan vara mer fel.

Åtvidabergs FF framstår som en spegelbild av precis hur det brukar gå till när en fotbollsklubb kidnappas och utnyttjas.

I en nyproducerad SVT-dokumentär – ”Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll” – pekas Sverige ut som en mardröm när det kommer till matchfixning. Eller paradis, om man så vill. Enligt schweiziska företaget Sportradar som övervakar spelmarknaden är Sverige ett av Europas tre mest utsatta länder.

– Vårt detekteringssystem har varje år sedan 2013 upptäckt minst ett fall av matchfixning i svensk fotboll. 2019 var det värsta året hittills med hela 29 matcher som upptäcktes vara manipulerade, säger Tom Mace på Sportradar i SVT-dokumentären.

Men vilka är alla dessa matcher? Hur ska man veta vad som är vad? Är det bara spekulationer?

Sannerligen inte. Men de flesta matcher är från lägre divisioner, tvåan och trean.

Därför är allsvenskan utsatt

Det är svårare att fixa matcher i de högsta serierna. Spelarna har bättre löner och är inte lika mutbara, men där går det å andra sidan att satsa större summor hos bettingbolagen.

Därför står även spelare i allsvenskan och superettan under konstanta påtryckningar från olika ligor som opererar i Sverige och utomlands. Ofta samarbetar ligorna över nationsgränserna och byter informationen om matcher med varandra. En match i Sverige är intressant för hela den korrupta delen av spelvärlden, precis som en fixad match i Azerbajdzjan blir ett spelobjekt för svenska nätverk.

2016 dömdes sex personer för mutbrott i samband med Kristianstad FF:s matcher i division ett. Åtminstone en av de dömda hade varit inblandad i en härva runt IFK Värnamo några år tidigare som också ledde till fällande dom.

Åren 2011–2013 var spelare i Kalmar FF och Mjällby AIF hårt pressade av matchfixningsligan där den organiserade brottsligheten med sitt stora våldskapital styr i toppen. Cupfinalen mellan Helsingborg-Kalmar (3–1) föregicks av fixförsök och två allsvenska matcher där resultat också gick matchfixarnas väg är Kalmar FF-Malmö FF (1–2) och Halmstads BK-Mjällby AIF (1–0). Det är viktigt att påpeka att de aktuella klubbarna – Kalmar och Mjällby – ska ses som brottsoffer här.

Tor-Arne Fredheim – en modig hedersman

I höstas dömdes förre AIK-stjärnan Dickson Etuhu och en medåtalad kumpan mot sitt nekande för givande av muta i samband med den inställda matchen IFK Göteborg–AIK. Just nu pågår en omfattande polisutredning kring Växjö United som Sportbladet nyligen rapporterat om.

Och i en annan del av Sverige – Södertälje – har Syrianskas matcher länge varit under lupp. Även där har det lett till åtal: två ungdomsspelare tillhörande U19-laget fälldes i tingsrätten, men friades i hovrätten.

Nu slår den etablerade tränaren Tor-Arne Fredheim larm i en stor granskning signerad Sportbladets Johan Flinck. Det handlar om klassiska Åtvidabergs FF:s uppgång och fall. Här rullas en historia upp där alla varningsklockor ringer på en annan förekommande typ av match matchfixningsstrategi: när en hel klubb blir kapad och utnyttjad inifrån.

– Jag kände att här stod det inte rätt till. Det var så uppenbart. Men sedan var den här spelaren plötsligt bra igen sen. Det var väldigt märkligt. Det där påverkade enormt...allt...hur tabellen blev till slut, säger Tor-Arne Fredheim till Johan Flinck.

Allting kan förstås vara en serie tillfälligheter, men när en klubb kidnappas för matchfixningssyften brukar det gå till ungefär så här enligt min erfarenhet:

En klubb kidnappas – så här går det till

  • En klubb på fallrepet, i akut behov av ekonomiska tillskott.
  • En person i bakgrunden, kanske verksam i en helt annan del av världen, skjuter in pengar under oklara former.
  • Någon för hans talan på en tung position i klubben. Pengarna används som maktmedel genom diskreta hot: ”Annars slutar inbetalningarna att komma”.
  • Spelare från olika länder värvas för kaffepengar, och kan senare kopplas till den kategori som brukar beskrivas som ”handelsresande i matchfixning”.
  • Tränare utsätts för påtryckningar att de här spelarna måste spela i vissa matcher.
  • Tränar- och spelaromsättningen framstår som enorm sett i backspegeln.
  • Lagsammanhållning, kamratskap och kontinuitet – det som bygger framgång hos en förening med knappa resurser – slås sönder fullständigt och de sportsliga resultaten blir svårt lidande.

Den som läser Sportbladets granskning kan se att Åtvidaberg tickar in på flera boxar. En av Sveriges mest anrika fotbollsföreningar med två SM-guld har rasat ner i fjärde divisionen på bara ett par år. Det är sammantaget något av det sorgligaste jag har sett i en svensk fotbollskontext.

Eftersom det finns många frågetecken behöver Svenska Fotbollförbundet göra en omfattande och grundläggande utredning om vad som verkligen har hänt. Annars förlorar SvFF den trovärdighet de lyckats bygga upp i kampen mot matchfixning, och som jag upplevt som genuin hittills.

Därefter kan materialet eventuellt lämnas vidare till kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, chefen över polisens grupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Frågan som behöver få ett tydligt svar: finns det banditer som har tjänat stora pengar på Åtvidabergs ras genom det svenska seriesystemet?

Följ ämnen i artikeln