Curmark: ”Klart jag hade tankar ​på att dra”

Lång intervju med Filippa Curmark

Publicerad 2021-04-18

GÖTEBORG. Från SM-guld och Champions League-spel till en nedlagd klubb över en natt. Peter Bronsmans beslut att lägga ner Kopparberg/Göteborg FC skakade om hela Fotbollsverige.

Drygt tre månader efter den där stormen är läget ett helt annat för nystartade BK Häcken FF.

– Så här i efterhand var det ju det absolut bästa som kunde hända. Men efter att ha gett så mycket för klubben var det ett väldigt tråkigt avslut, säger Filippa Curmark, 25.

Det var en bomb. För spelarna, för media, för damfotbollen i stort. På morgonen den 29 december kallades de nyblivna svenska mästarna till ett möte med ledningen. Där berättade Peter Bronsman, storsponsor, ordförande och mannen bakom Kopparberg/Göteborg FC:s vandring från lokallag ute i Landvetter till mästarlag i centrala Göteborg, att hans satsning omedelbart skulle avbrytas.

Göteborg FC:s A-lag fanns inte mer och spelarna var fria att söka sig till nya klubbar.

– Det första jag tänkte var att det här måste vara ett skämt. Vi hade haft lite ledighet, jag hade varit hemma och njutit med familjen och firat jul och så smått börjat förstå att vi tagit vårt första SM-guld. Och så kom det där, hitta en ny klubb bara. Det är klart att det var tufft, säger Filippa Curmark.

För henne kom beskedet kanske ännu mer oväntat än för resten av lagkompisarna. Bara någon vecka tidigare hade hon och målvakten Jennifer Falk skrivit på nya kontrakt, utan att Bronsman ens hintat om att laget en vecka senare inte skulle finnas mer. Samma gällde för Johanna Rytting Kaneryd, nyförvärvet från Rosengård.

Samma eftermiddag fick Marcus Jodin, klubbdirektör i BK Häcken, ett samtal. Det kom från Carl Fhager, advokaten som fått i uppdrag att reda upp allting och föra en dialog med spelare – och klubbar som eventuellt hade intresse av att ta över det nyblivna svenska mästarlaget.

– Jag minns att jag läste artiklarna på morgonen och tänkte ”Men vad är detta?!”. Jag fick direkt några sms från bekanta som skrev att det här vore perfekt för Häcken att ta tag i. Sen kom samtalet från Fhager vid 16-tiden, säger Jodin.

Samma kväll kallades Häcken-styrelsen samman för ett möte.

– Det var väldigt tydligt. Det här ville vi gå vidare med.

Någon tvekan?

– Ja, det är klart. Men i den här frågan ”Kan ni tänka er att ta över verksamheten?” så blir man väldigt praktisk. För det händer inte särskilt ofta. Och när det sker är det planerat och i samråd. Här blev det så väldigt plötsligt, det fanns ingen inkörsperiod. Och det var kanske bra, det har gjort att vi kunnat hålla ett väldigt högt tempo i allting. Intensivt har det onekligen varit.

”Klart jag hade tankar att dra”

Chocken för Curmark och de andra spelarna höll i sig i två dagar. På nyårs- aftonens morgon hölls det ett nytt möte, online den här gången, där Bronsman berättade att laget skulle leva vidare. Dock oklart i vilken tröja. Kort senare avslöjade Sportbladet att det var Häcken som låg närmast till hand att ta över.

– Det hände mycket på en gång, men det var ungefär två dygn där vi inte visste så mycket. Sen gick det i mer positiva tankar. Men det var en riktig chock, säger hon.

Hur nära var du att byta klubb?

– Det gick mycket tankar i huvudet, jag snackade med min agent den första dagen. Klubbar hade ringt rätt snabbt, för de visste ju. Det var en jättestor nyhet i Europa och de drog i oss spelare. Så det är klart att jag hade lite tankar att dra. Samtidigt var det inget jag funderade på ändå, så kan man väl säga. Men det är klart att jag var beredd på att flytta.

Tre månader senare finns det inga sådana planer kvar. Den nedslitna hemmaarenan Valhalla IP har bytts ut till Bravida Arena. De nedslitna omklädningsrummen är utbytta mot hypermoderna Gothia Park Academy och Kopparberg/Göteborg FC:s tröja är utbytt mot BK Häckens gulsvarta. De iskalla vårvindarna drar in över konstgräsplanen på Bravida Arena där Häckens herrlag tränar. Liksom deras nyblivna damlag en kandidat till SM-guldet i höst. Inne i arenans lounge sitter damspelarna och äter lunch efter den tidiga förmiddagsträningen.

– Det är som natt och dag. Ett jättelyft för oss som förening, men också för oss som varit med i många år i Kopparberg. Nu känner jag mig som ett fotbollsproffs, att det är ett heltidsjobb, säger Curmark.

På Valhalla IP var det bara träning. I Häcken samlas spelarna först för frukost, sen träning, följt av lunch. Antingen, som nu, i Bravida-loungen, eller på Gothia Park Academy.

– Vi äter ihop, vi får en annan sammanhållning. Man pratar mer, och känner att vi kommer hit och gör vårt jobb seriöst och inte bara åker och dammar av träningen.

Målet: Regelbundet Europaspel Under våren tränar de på Bravida, lagom till maj ska två nylagda konstgräsplaner på Gothia Park Academy vara färdiga och då flyttas träningen dit. I år får de hålla till godo med omklädningsrumsmoduler, men till -nästa ska en ombyggnad för 30 miljoner -kronor stå redo, med egna omklädningsrum för damernas A-, F19- och F17-lag. Plus gym och samlingsrum.

– Det är då vi kan se vår stora framgångsfaktor, att vi kan hitta synergier genom att alla är i samma hus. Kompetenser i de olika ledarstaberna, men också spelarnas interaktioner och samsnack. Vi har sett vad det innebär att ha pojkakademin så nära herrlaget. Nu får vi det på flicksidan också vilket känns jättepositivt, säger Marcus Jodin.

Hans mål är att både herr- och damlaget återkommande ska spela i Europa. Från och med i höst avgörs damernas Champions League också med ett gruppspel, och pengarna där blir allt större, om än ännu mil från vad herrarnas turnering ger.

– Det blir jätteviktigt att alla svenska lag som är ute i Europa gör bra ifrån sig varje år. Vi behöver verkligen satsa på att hålla ligarankningen intakt. För tio år sedan var dam-allsvenskan världens kanske bästa liga, nu är den nere på sjätte, sjunde plats. Det är viktigt att inte tappa avståndet uppåt för mycket.

Det var också anledningen till att Peter Bronsman ville lägga ner elitsatsningen i Kopparberg/Göteborg FC. Att få en större klubb att ta över, med större resurser. I fjol låg budgeten på 14,6 miljoner kronor, Jodin bekräftar att den blir större i år, och kommer att fortsätta öka. – Vi kommer att fortsätta uppåt. Och det kommer att vara helt naturligt. Sen är frågan hur vi styr pengaflödet. Vi investerar i anläggningen, förutsättningarna runt omkring, ledarstaben. Så det är inte nödvändigtvis så att det bara är laget som ska kosta. Vi tror väldigt mycket på det som vi har gjort med herrarna, vi vill leda utvecklingen i Idrottsverige och för att göra det måste rätt förutsättningar finnas. Vi behöver vara bäst på det vi gör utanför planen, bäst på att utveckla spelare. Den linjen är väldigt tydlig över hela föreningen och samma kommer att gälla damlaget.

”Tråkigt avslut”

Med facit i hand fick Peter Bronsman exakt det han ville när han beslutade sig för att lägga ner Kopparberg/Göteborg FC. Bättre förutsättningar till spelarna, mer pengar i budgeten, betydligt bättre faciliteter. Och han är till och med kvar som huvudsponsor för Häckens damlag.

Var det då värt hela kaoset? Curmark funderar länge på svaret.

– Mm, det är klart att det ledde till något bra. Men som det skedde och hur hela situationen blev så var det väldigt tråkigt. För mig som varit i klubben i så många år var det ett väldigt tråkigt avslut.

Hur känner du för att Bronsman återigen är huvudsponsor för er?

– Som spelare fokuserar man inte så mycket på vilka som sponsrar. Vi har haft Kopparberg på bröstet sedan jag kom hit, så det är ingen skillnad. Sen vad han gör och vad han säger, det får stå för honom. Jag känner verkligen ingen oro för att det här ska ske igen, jag har allt förtroende för Häcken att de väljer rätt sponsorer.

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!