”John Guidetti borde peaka nu”

Publicerad 2021-05-15

Fast i frysboxen.

Är John Guidetti slut?

Sportbladet ringde en 74-åring i Manchester som snarast ber dig tänka om.

Jim Cassell må ha blivit 74 år gammal, men kärleken för fotbollen är densamma som när han pensionerade sig 2013, efter 16 år som akademichef för Manchester City.

Cassell har inte glömt bort John Guidetti, 29.

– Jag kommer ihåg dagen då John kom, vi hade en timme på oss att titta på honom under en träning och fatta ett beslut. Jag gillade vad jag såg. Vi beslöt oss för att erbjuda honom ett kontrakt, säger han när Sportbladet når honom i Manchester.

– Jag älskade honom som ung kille. Han var underbar. Som anfallare blir du alltid bedömd hårdare också, om du gör mål eller inte. John har haft en väldigt bra karriär så här långt – och jag hoppas att det kommer mer.

Det var även Cassell som 2007 presenterade Guidetti för Citys dåvarande huvudtränare för A-laget: Sven-Göran Eriksson.

Jim Cassell.

– En dag kommer akademichefen fram till mig och säger: ”Nu kommer Guidetti med sin pappa, skulle du vilja hälsa på honom?”. ”Javisst”, svarade jag. Jag sa att han skulle ta med John till vår hemmamatch dagen därpå, så jag tog med honom in i omklädningsrummet och han fick hälsa på alla A-lagsspelare. Det tror jag han kommer ihåg för evigt. Det var kanske inte så vanligt, men jag tänkte: ”Varför inte?”, säger ”Svennis”.

”John led av det”

Vi backar bandet lite till.

John Guidetti brukar tala om sig själv som en träningsprodukt. Talang saknar han. Men stämmer det verkligen? Stefan Billborn tvekar. Och Stefan Billborn vet, då han var tränare för Guidetti från det att han var tolv år till flytten till Manchester den där sommaren 2007.

– Jag har sett honom sedan han var sex, sju år gammal. Han var så bra då att han fick spela med de bästa, förstalaget i Brommapojkarna, med åttaåringarna. Han har alltid spelat på sin energi, ända sedan han var liten. Så verbal och uttrycksfull som han är nu var han redan när han var liten. Han tränar otroligt mycket och är otroligt ambitiös, säger Billborn.

Jim Cassell såg samma glöd när han fick i uppdrag att göra en svensk 15-åring till storstjärna.

– Han hade en underbar personlighet, han gjorde mål och han var snabbare än vad han såg ut att vara – och han ville lära sig. Det gillade jag verkligen med honom, att han ville lära sig. Som spelare älskade jag honom, han gav allt i varje match och det var aldrig några problem med honom, han kom alltid med ett leende på läpparna, säger Cassell.

Hur mycket trodde City på Guidetti när han var i klubben?

– Det är en svår fråga och jag ska förklara varför. John gjorde bra ifrån sig, men vi hade mycket förändringar bland ägare och tränare och när det blir så… ja, då blir det väldigt svårt för unga spelare. När en ny tränare kommer in vill han ta med sina egna spelare och då blir det svårt för de yngre spelarna som redan är i klubben. Jag tror att John – och andra spelare – led av det.

– Vi hade två bra killar som mer eller mindre räddade Manchester City, John Wardle och David Makin. Sedan sålde de klubben till Thaksin Shinawatra som sedan sålde till Shejk Mansour. Under den tiden hade vi Kevin Keegan, Stuart Pearce, ”Svennis”, Mark Hughes och Roberto Mancini som tränare. Och på grund av det tror jag att några av de yngre spelarna fick ta smällen. Ta Kieran Trippier till exempel, han spelade egentligen inte en enda A-lagsmatch för City. Ben Mee, i dag lagkapten för Burnley, spelade bara en match för City.

”Topp i världen”

Våren 2010 lånades Guidetti ut från City till BP, ett lån som sträckte sig fram till sommaren. Hösten som följde fick svensken göra sitt första – och enda – framträdande för Citys A-lag i tävlingssammanhang. Mot West Bromwich borta, en match som slutade med en 2–1-förlust.

Därefter väntade ett kort lån, i en månad, till Burnley där svensken svarade för ett mål på fem matcher för den dåvarande Championship-klubben. Tillbaka till City efter det, där han tillbringade resten av säsongen, innan det stora lyftet kom när han lånades ut till Feyenoord inför säsongen 2011/2012.

20 mål och 6 assist blev det, på 23 matcher, under den nuvarande Barcelona-tränaren Ronald Koemans ledning.

– Det målsnittet han hade då, i den åldern… det är topp, topp, topp i världen. Det är lätt att glömma bort det. Han var helt fantastisk i Feyenoord, säger Billborn.

– Han gjorde mål i nästan varje match i Feyenoord. Ronald Koeman var tränare där då med, han har behärskat att spela under stora tränare, säger Jim Cassell.

Kycklingen – vände upp och ner på allt

Sedan kom vårsäsongen i Feyenoord – då allt vändes upp och ner.

– Jag käkade en bit mat som inte var helt hundra och det ledde till att jag fick en vanlig magsjukdom. Och jag hade otur och det lade sig på bennerven, har Guidetti själv sagt om händelsen.

Matbiten? Det var en kyckling, stekt på fel sätt, som höll på att förstöra karriären helt och hållet – som bland höll honom borta från spel i nio månader och som satte stopp för medverkan i EM 2012.

– Det var ett bakslag för honom, konstaterar Cassell, som tror att mixen av kycklingen – och förändringarna i Citys verksamhet – gjorde att han aldrig riktigt tog sig till den engelska klubbens A-lag.

– Ja, jag tror det, skadan är en av anledningarna.

Håkan Ericson, förbundskapten för Färöarna och dåvarande förbundskapten för det svenska U21-landslaget, minns den där kycklingen väl.

– Jag var och hälsade på honom i Holland då bland annat, sedan tog jag med honom i U21 igen, det måste varit 2013 då. Då kände jag att han hade en väldigt stor tacksamhet till att han fick börja spela matcher igen. Egentligen var det alldeles för tidigt för honom att spela matcher, men han gjorde två mål inom loppet av 20 minuter. Det är John i ett nötskal på något sätt, säger Ericson.

Hotade med att gå till Italien

Två år tidigare, 2011, träffades Ericson och Guidetti för första gången. Ericson minns den första svängen som stökig. Han minns att han inte tyckte att Guidetti hade rätt engagemang för U21-landslaget – vilket gjorde att han tog bort anfallaren från U21 vid det andra lägret.

Då fick Guidetti en kraftig reaktion.

– Han hotade med att gå till det italienska landslaget i stället. I media blev det en dispyt, men det där talade vi ut om och sedan dess har jag bara positiva minnen av John, säger den dåvarande U21-förbundskaptenen.

– Sedan slet han med att komma tillbaka från skadan på ett otroligt sätt. 2015 (året då Sverige vann U21-guld) var han väl fortfarande inte fullt fräsch, han hade inte byggt upp sig tillräckligt mycket, men han gick på adrenalin och motivation. Han gjorde fantastiska insatser, både i play off-matcherna mot Frankrike men även i EM.

Ericson ger Guidetti en kram.

Ericson fortsätter:

– Vi myntade ett begrepp då, för vi ville skilja på spelartyper, vi pratade om ”rubrikspelare” och ”kontinuitetsspelare”. Med ”rubrikspelarna” menade vi de som hade spetsegenskaper och som levde mycket på det, matchavgörande egenskaper. ”Kontinuitetsspelarna” var mer de som match efter match följde matchplanen, sin spelidé och som gav något till laget även om deras spetskvaliteter kanske inte fungerade fullt ut.

– John tog, på något sätt, tjuren i hornen där och förstod. Vi sa det också, att man kan förvandla sig från en ”rubrikspelare” till en ”kontinuitetsspelare” – och John är nog det tydligaste exemplet på det. Han var ganska ointresserad av försvarsspel och av att jobba, tyckte jag i alla fall. Men han förstod att han var tvungen att jobba för laget och inte bara vara den där avgörande spelaren varje match. Vi hade enorm nytta av John när det kommer till det, han satte tonen för de andra. Han var lite av vår stjärna, vår Zlatan.

”Gillar att sticka ut”

U21-finalen 2015 minns de flesta, Sverige tog guld efter en rysare mot Portugal, en final som avgjordes på straffar. För Guidetti blev det två mål i mästerskapet. Ett mästerskap han kom till efter en fin lånesejour i Celtic, där det blev 15 mål och 11 assist på 35 framträdanden.

– Vi var inte där så länge tillsammans, men vi hade några månader ihop. Han var väl bäst det sista halvåret där. Han kom in med mycket självförtroende och en tro på det han gjorde. Det är en kille med mycket energi, han tar mycket plats och gillar att sticka ut med vad han tänker, säger Jo Inge Berget, som hösten 2014 var utlånad från Cardiff till Celtic.

MFF-spelaren fortsätter:

– Han hade inte spelat så mycket innan han kom, man var lite osäker på form och det, men det kom rätt snabbt. Jag tror att man var nöjd med honom i Celtic, han var spelsugen och bra under sin tid där, vilket han bevisade.

Håkan Ericson? Han har alltid trott på John Guidetti, men berättar att han tycker att anfallaren saknar den där riktiga snabbheten som behövs för att vara forward i internationell fotboll på den högsta nivån.

– Men till viss del kompenserar han det med att han läser spelet på ett bra sätt. Han är en väldigt duktig avslutare och duktig i den tuffaste zonen på planen, precis framför backlinjen, säger Ericson.

– Jag tror att John ska spela i ett lag som har bollinnehav, som har lite anfall. Han är inte en höginternationell spelare om han spelar kontringsspel, där tycker jag inte han har den löparkapaciteten på samma sätt. Mycket handlar om miljön och vilket lag han hamnar i, tror jag, för att han ska kunna vara på den högstanivån. Sedan har han, tyvärr, hela tiden haft problem med lite olika skador, som gör att han hamnar lite efter. Då tappar han det ganska snabbt. Han behöver verkligen träna varje dag, göra sina program han gör på egen hand och med laget. Det har varit oturligt för honom att han inte kunnat ha den kontinuiteten fullt ut.

Det stora problemet

Efter lånet i Celtic lämnade Guidetti Manchester City permanent. Flyttlasset gick till Spanien och Celta Vigo. Första säsongen, 15/16, blev det sju mål och en assist på 35 La Liga-matcher. Säsongen därefter fyra mål och två assist på 23 La Liga-matcher. Men till säsongen därefter, 17/18, blev det bara åtta matcher under hösten innan svensken gick på lån till Alavés – där han noterades för tre mål och tre assist på 17 La Liga-matcher.

Efter lånet köpte Alavés loss Guidetti sommaren 2018. Säsongen som följde blev det två mål och en assist på 22 La Liga-matcher, innan svensken fick knapert med speltid 19/20, vilket resulterade i ett lån till Hannover 96 under vårsäsongen.

Men sedan förra sommaren är den 29-årige anfallaren åter i Alavés, där det blivit ett mål på 123 La Liga-minuter den här säsongen. Alavés? De slåss om att undvika nedflyttning och är på plats 15 i tabellen med två omgångar kvar att spela.

– Det stora problemet är väl att han egentligen aldrig har spelat en hel säsong sedan Feyenoord. Han är en spelare som ska spela kontinuerligt, när han inte får det… då är det svårt att maximera sin potential. I Spanien var han, första säsongen i Celta Vigo, absolut bäst mot de bästa lagen. Men som sagt, får du aldrig spela en hel säsong som ordinarie… då är det svårt, säger Stefan Billborn.

Håkan Ericson är inne på samma linje.

– Jag hade hoppats att han skulle vara mer kontinuerlig, jag tror inte det är för sent än, men jag tror det handlar mycket om att han ska vara i ett lag som är i den övre halvan av serien, som har en del bollinnehav, som anfaller mer än försvarar. Och att John känner att han har ett riktigt bra förtroende från tränaren, det tror jag är väldigt viktigt för honom, säger Ericson och fortsätter:

– Han ska inte bli köpt som en spelare som får spela ibland och så vidare, helst ska han vara i ett lag där han spelar vecka efter vecka. För det är hans stora drivkraft som jag ser det. Hittar du rätt med John är han också en som kan bidra till den så kallade lagkänslan väldigt mycket. Han har ett väldigt stort hjärta och är duktig på att mana på andra när han själv känner att han trivs och har förtroende. John fungerar så, när man visar honom förtroende eller kärlek, ja då får man mer än dubbelt upp tillbaka. Han är fantastisk på det.

”Han borde peaka nu”

Cassell i Manchester är övertygad. 74-åringen menar att Guidetti har mycket kvar att uträtta i sin karriär.

– John kanske förnekar det här, men personligen tycker jag att han är så beroende av att göra mål, som alla anfallare för sitt självförtroende. Vi har sett det med Werner (Timo) i Chelsea, han är en fantastisk spelare men har inte fått i gång det än. Havertz (Kai) har precis fått i gång det med nye tränaren, säger Citys tidigare akademichef.

Vad tänkte du när John lämnade City permanent?

– Fotboll handlar om åsikter, kanske ansåg tränaren inte att han var bra nog. Men jag skulle råda alla spelare, som är fast i sina karriärer av någon anledning, att gå till en klubb som vill ha dig, för att spela fotboll varje vecka. Jag var – och är – imponerad av grabbarna som tog sig ut och gjorde en karriär efter Manchester City.

– John kommer alltid att göra mål. Jag har inte sett honom spela på några år. Senast jag såg honom spela, för Sverige, tyckte jag att han var i bra form. Vi vet alla att det är svårt att ta sig till toppen – och stanna där. Men lever du på din idrott, då är du bra. Om du spelar på den högsta nivån, då är du väldigt bra. Vi försöker det bästa vi kan för att utveckla våra spelare för att ha en karriär inom sporten – och det tycker jag John har fått.

Cassell avslutar:

– Han är fortfarande bara 29, han borde peaka nu. Jag peakar nu och jag är 74, haha.

Sportbladet har under en längre tid sökt John Guidetti för en intervju, utan framgång. Sportbladet har även sökt Eduardo Berizzo, Celta Vigos dåvarande tränare, samt Abelardo, Alavés dåvarande tränare, utan framgång.

Läs mer om vårens och sommarens fotbollsfester:

EM i fotboll 2021: Guide med datum, spelschema och tv-tider
Champions League-final 2021 (herrar): Allt inför Manchester City–Chelsea
Europa League-final 2021: Allt inför Manchester United–Villarreal
Champions League-final 2021 (damer): Allt inför Barcelona–Chelsea