Al-Hakim: ”Utpekad som tjuv – gjort rätt för mig”

Publicerad 2021-05-05

Mohammed Al-Hakim.

Svenska toppdomarna Mohammed Al-Hakim, Stefan Johannesson och Martin Strömbergsson betalade inte skatt på inkomsterna från internationella uppdrag.

– Jag känner mig utpekad som tjuv. Jag har varit dåligt insatt i reglerna, men har gjort rätt för mig, säger Al-Hakim.

I december avslöjade Sportbladet att en svensk elitdomare, åtalad för grova romansbedrägerier, inte heller hade betalat skatt för inkomster han haft när han dömt internationellt för Uefa.

– Alla matchdelegater och domare måste deklarera skatt baserad på deras faktiska ersättningar i sitt bosättningsland och Uefa tillhandahåller kontrolluppgifter vid begäran, sa Uefa då i en kommentar.

På tisdagen avslöjade Fotbollskanalen att de svenska toppdomarna Mohammed Al-Hakim och Stefan Johannesson tre dagar efter Sportbladets publicering i december kontaktade Skatteverket för att komplettera sina deklarationer med tidigare ej uppgivna inkomster från internationella uppdrag.

I början av januari gjorde Martin Strömbergsson samma sak.

Avslöjandet en ”väckarklocka”

När Sportbladet når Mohammed Al-Hakim säger han:

– Det som hände vår kollega blev en väckarklocka. Jag satte mig in i reglerna och gjorde en kontroll på mina deklarationer bakåt i tiden. Mycket var i sin ordning, i andra fall var jag osäker. Då tog jag hjälp av experter på området och kontaktade själv Skatteverket, säger Al-Hakim, som begärde en omprövning av inkomståren 2015-2019.

Enligt Fotbollskanalen beslutade Skatteverket att höja Al-Hakims inkomst med 305 359 kronor, Stefan Johannessons med 632 542 kronor och Martin Strömbergssons med 386 187 kronor.

Myndigheten har valt att inte göra någon polisanmälan mot någon av domarna.

– Jag har helt enkelt varit för dåligt påläst i gällande regler, fått inkomster från utlandet och varit för taskigt insatt i vad som ligger på mig själv och vad som hanteras av mina uppdragsgivare. Men jag är ingen tjuv, säger Al-Hakim, något upprörd.

Borde du inte känt till skattereglerna?

– Jag är ingen expert på skatteregler och deklarationer. Självklart hade det varit bättre att göra rätt från början. Men nu har jag pluggat på och begärt omprövning av mina deklarationer, vilket naturligtvis är det enda rätta.

Hur påverkar det här ditt dömande framöver?

– Det är andra som bestämmer vilka matcher jag ska leda, både i Sverige och utomlands. Jag har svårt att se att dessa personer skulle väga in mina dialoger med Skatteverket och min vilja att korrigera min bristande kunskap kring deklarationer.

SvFF är informerat

– Däremot finns det mycket annat som kan påverka min framtid som domare – jag är aldrig bättre än insatsen i min senaste match och det är en del av spelet på den här nivån. Precis som det ska vara, säger Al-Hakim som även har informerat Svenska fotbollförbundet.

– Förbundet är min arbetsgivare för de flesta av mina domaruppdrag, så självklart har jag haft en dialog med SvFF. Vi är flera domare som har dömt internationellt och som har pratat med varandra och tagit tag i det här. Vi är flera som har gjort samma misstag.

Hittills är det alltså tre domare som menar att de inte känt till att de skulle deklarera sina internationella inkomster i Sverige.

Martin Strömbergsson skriver i ett sms till Sportbladet:

”Jag har på eget initiativ hört av mig till Skatteverket samt bett om hjälp, följt de råd jag fått och ändrat mina inkomstuppgifter för en tid tillbaka. Under vintern var det en hel del uppståndelse kring en kollega och det fick mig att studsa till och jag ville säkerställa att jag agerat rätt och riktigt bakåt i tiden. Därav min självrättelse. Jag känner mig trygg och lättad i att jag gjort rätt.”

 


Jackpott på Europatipset onsdag – följ expertens system
här

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.