Bank: Finns inget lättare än att förakta dem

GÖTEBORG. Uefa säger nej till regnbågsmanifestationer under EM, och det är naturligtvis alldeles åt helvete, en humanistisk bristsjukdom.

Inte att de gör det.

Att det är logiskt att de gör det.

På onsdag tar Tyskland emot Ungern hemma på Allianz Arena i München, men de tyska arrangörerna får inte låta arenan lysa upp i regnbågens färger som ett ställningstagande för hbtqi-stolthet och alla människors lika rättigheter.

De får inte det, meddelar Uefa.

I samma sekund var castingen klar. I rollen som skurk: den ryggradslösa skurkorganisationen Uefa. De är väldigt bra i den rollen, de spelar den vecka ut och vecka in, de tar ställning för euro och dollar, för rubel och rial. De ger ryggdunkar åt skurkstater till höger och vänster, slår knut på sig själva i jakten på makt och profit.

Det finns inget lättare än att förakta dem för det här beslutet också.

Att förstå dem kräver sin förklaring, så låt mig förklara.

Allianz Arena.

Låt mig berätta om Ungerns viktigaste spelare i morgondagens match. Han heter Péter Gulácsi, är målvakt, och var heroisk när Ungern spelade 1–1 mot Frankrike på Puskás Arena senast. I vintras skrev jag om honom när hans RB Leipzig mötte Liverpool på samma arena, ett par mil ifrån hans barndomshem. Ett par veckor före den matchen hade Gulácsi gått ut på sina sociala medier för att skriva ett inlägg om sina erfarenheter efter fjorton år som proffs ute i världen.

Han skrev:

”Alla har rätt till jämlikhet. Precis som varje barn har rätt att växa upp i en lycklig familj, en familj som kan bestå av vilket antal människor som helst, av vilket kön som helst, vilken hudfärg, vilken religion”.

Regnbågsfärger vid inlägget. Hat i kommentarsfältet.

Ingen enskildhet

Är det en politisk markering att ta ställning för människors lika rättigheter, oavsett könsidentitet och sexuell läggning? I Ungern är det det. Gulácsis ställningstagande var en direkt kommentar till att Viktor Orbáns regering ändrat landets konstitution, med en rad om att ”en mamma är en kvinna, en pappa är en man” och ett beslut om att förbjuda adoption för samkönade par. Arbetet bakom ändringen hade drivits av EU-parlamentarikern József Szájer, som sedan fick sparken efter att ha blivit påkommen när han bröt karantänen i Bryssel för att delta i en organiserad gay-orgie (frågor på det?).

Det här är ingen enskildhet. Förra sommaren infriade Budapests rödgröne borgmästare Gergely Karácsony ett vallöfte om att låta regnbågsflaggor hänga från stadshuset under (den pandemiinställda) Pride-paraden. Några timmar senare revs flaggorna ner av Ferencváros-huliganer, som ersatte dem med grönvita klubbflaggor. Varpå den regeringslojala nyhetsportalen 888hu publicerade bilder av vandalismen och skrev ”így kell ezt”, ”så ska det se ut”.

Är alla människors lika värde en politisk fråga? Var Péter Gulácsis ställningstagande politiskt?

Ja. Det är en sorg för mänskligheten, men ja.

I går publicerade DN en ledare av Erik Helmerson, som menade att ”allt inte behöver politiseras” och använde de vanliga fraserna om att vi (pk-samhället, antar jag) mest bara vill ha idrottskändisar som tar ställning för rätt saker. Står på knä mot strukturell rasism och polisvåld, räcker finger åt fascister och så. Den där slitna sammanblandningen av att ”inte tycka fel” och att ”få mothugg när man tycker något”. Nyhetsflash: det var väldigt längesedan som politiseringståget tuffade ut från perrongen.

Noll förtroende för Fifa och Uefa

Vi lever i en genompolitiserad tid, kanske har vi alltid gjort det. När Uefa lägger mästerskap i Azerbajdzjan eller Belarus bedriver de indirekt politik, om de aktivt låter bli gör de det också.

Jag har noll förtroende för Fifa och Uefa i de här fallen.

Men om de säger sig vara politiskt och religiöst neutrala kommer de att hamna i en omöjlig situation om de säger ja ibland och nej ibland, om de tvingas bedöma det rimliga i varje personligt eller politiskt uttryck som äger rum på deras arrangemang. En albansk örn här, en palestinsk flagga där, en regnbågsbindel där, en romersk salut där. De säger nej till allt (framför allt till det som sårar dem mest, antar jag: ett ickesanktionerat varumärke där, som hotar deras intäkter), och slipper ge sig in i politiska diskussioner.

Det passar dem bäst att göra så, det är realpolitik som faktiskt går att förstå.

2021 är det fortfarande politiskt sprängstoff att tycka att alla människor förtjänar att leva fritt, det är inte några internationella fotbollsfederationer som bestämt det. De agerar bara utifrån det.

Och vi andra? En ungersk målvakt, ett tyskt landslag, en arrangör i München? Om vi just fått veta att det kostar något att ta ställning för humanismen mot de som hotar den?

Jag tycker att Gary Lineker sammanfattade det väl med de sex ord han twittrade:

Just do it anyway. Sod ’em. Gör det ändå, de kan dra åt helvete.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare