Degerfors lämnar kvalplatsen efter 2–1-seger mot HBK

Publicerad 2021-10-16

Villiam Dahlström gjorde ett mål och ordnade straff mot Halmstad.

Victor Edvardsen och Nikola Djurdjic saknades.

Då svarade Villiam Dahlström, 24, för mål, ordnade en straff och tog Degerfors från kvalplatsen via 2–1 mot Halmstad.

Under slutminuterna räddade mittbacken och tidigare hockeymålvakten (!) Oliver Ekroth Degerfors med dubbla benparader.

Victor Edvardsen var avstängd och Nikola Djurdjic sjuk. Då klev andra Degerforsanfallare fram tidigt i streckdramat mot Halmstads BK på ett i stort sett fullsatt Stora Valla.

Efter fyra minuter ryckte Villiam Dahlström sig loss på passning av Oliver Ekroth. Dahlström fälldes av både Andreas Bengtsson och HBK-målvakten Malkolm Nilsson.

Straffen placerade den tidigare målkungen Johan Bertilsson säkert i mål till 1–0 (6).

Men Halmstad, som haft så svårt med målproduktionen, svarade snabbt.

Irakiske landslagsmannen Amir Al-Ammari knorrade mycket vackert in 1–1 (17) med vänsterfoten, stolpe in.

– Det är världsklass. Det är en riktigt, riktigt bra frispark. Den är banne mig otagbar, säger Discoveryexperten Jens Fjellström om Al-Ammaris kvittering.

”Tackar högre makter”

Degerfors fortsatte målfesten, utan Edvardsen och Djurdjic, genom att göra 2–1 (30) när hemmalaget vände spelet först från vänster till höger.

Erik Lindell spelade sedan in centralt från högersidan och Villiam Dahlström, som gjorde sin andra allsvenska match från start, styrde in sitt andra allsvenska mål från nära håll.

– Det är väldigt skönt att göra mål när man väl får spela, säger Dahlström till Discovery.

Halmstad hade mycket boll i den andra halvleken men åter svårt att få till avsluten.

HBK fick en jättechans i 82:e minuten när inhopparen Simon Lundevall avslutade från nära håll. Degerforsmittbacken Oliver Ekroth räddade då två gånger om med benparader på mållinjen.

– Jag tror Ekroth tackar högre makter, säger Jens Fjellström.

Trots ett rejält tryck från Halmstad under slutminuterna höll Degerfors undan inför 5 148 på Stora Valla. 2–1-segern innebär att Degen lämnar kvalplatsen i allsvenskan, passerar HBK och klättrar till elfteplatsen i tabellen.

Degerforssegern innebär också att IFK Göteborg, med en match mindre spelad, petas ner till kvalplatsen.

Halmstad halkar ned till 13:e plats, precis ovanför strecket och Blåvitt, efter sjunde allsvenska matchen utan seger.

Efteråt gav Oliver Ekroth en förklaring till sina benparader som räddade Degerfors.

– Först blockar jag Sean (Sabetkar) i huvudet och sedan är det bara att sprattla till. Man är väl gammal hockeykeeper. Det sitter väl i även om jag la av för X antal år sedan, säger mittbacken, son till tidigare hockeyproffset Peter Ekroth, till Discovery.