Blåvitts fiasko – HIF upp på kvalplats

GÖTEBORG/STOCKHOLM. IFK Göteborg föll tungt mot Helsingborgs IF.

Hemmalagets insats sågas av lagkaptenen Marcus Berg.

– Det är klart att du kan ha sämre matcher men inte här hemma på Ullevi. Förlora mot Helsingborg, det är för dåligt, säger Berg.

Det mesta hände i slutet av den första halvleken på Gamla Ullevi.

Amar Mushin gav Helsingborg ledningen i den 37:e minuten och Gustaf Norlin kvitterade två minuter senare.

Den första halvlekens drama var dock inte över där.

Warner Hahn räddade ett friläge från Taha Ali och på den efterföljande hörnan stod Rasmus Wiedesheim-Paul för ett konstmål. Bollen damp ner framför den inlånade anfallaren och med ryggen mot mål cykelsparkade han in 1–2.

PLUS: Allsvensk panel omgång 21: ”Det stoppar dem i guldracet”

Stolpträff av Salomonsson

I den andra halvleken hade hemmalaget flera chanser till kvittering men varken Emil Salomonssons stolpskott eller Marcus Bergs farliga nick på hörna ledde till poäng.

– I dag finns det inga ursäkter. Vi kommer inte upp i nivå samtidigt som Helsingborg gör en bra match. Vi vet om att de är farliga i kontringsspelet och det är så de gör alla tre målen. Ett är på en hörna men det startar från ett snabbt anfall, säger Marcus Berg.

I den femte tilläggsminuten tog Blåvitt upp målvakten Warner Hahn på en frispark och det ledde till att HIF kunde kontra in det definitiva avgörandet. Wilhelm Loeper löpte in med bollen i öppet mål och HIF vann med 3–1.

Marcus Berg försöker hitta förklaringar till Blåvitts svaga match.

– Vi vinner inga andrabollar, vi kommer inte in i deras box tillräckligt. Det är där målen görs. Vi får ett visst tryck i slutet när vi chansar lite mer men innan det har vi inte mycket alls och det är klart att det är en stor besvikelse, säger han.

– Det gäller att göra varje match, inte bara två-tre matcher i rad. Det är åtta matcher kvar och vi måste se dem som finaler, det går inte att göra sådana här matcher. Då är du inte värd mycket mer heller. Vill vi något måste vi upp i nivå varje match. Det är klart att du kan ha sämre matcher men inte här hemma på Ullevi. Förlora mot Helsingborg, det är för dåligt.

Vad känner man över att publiken visslar ut er?

– Vi gör ingen bra match. Det är otroligt frustrerande. Känslan där ute är att Helsingborg är hetare än vi. Så ska det inte vara. Det är svårt att förklara och analysera.

”Viktigt”

HIF:s tre poäng gör att laget kliver förbi Degerfors, upp på kvalplats.

– Vi har lärt oss av våra misstag som vi gjorde förra matchen och matchen innan det. Vi har gnuggat mycket på försvarsspelet och det var viktigt att få med oss tre poäng, säger Abdulrahman Khalili efter matchen.

– Vi har haft bra prestationer innan men inte fått poängen med oss. Jag har hela tiden sagt att vi är ett bra lag men samtidigt måste vi vinna matcher. Det gjorde vi i dag och det är ett steg i rätt riktning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.