”Behöver inte vara hjärnfysiker för att förstå”

Guidetti om tuffa läget: ”Vill bara spela”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Minimal speltid i klubblaget och utanför matchtruppen i landslaget senast.

Nu berättar John Guidetti om den tuffa situationen han befinner sig i.

– Jag vill bara spela fotboll…, säger han.

27-åringen har bara gjort några enstaka inhopp i klubblaget Deportivo Aláves den här säsongen. Han är inte nöjd med situationen, men kan heller inte tvinga igenom en flytt.

– Många tror att vi bestämmer helt själva vad vi vill göra, men det är inte riktigt så det funkar. Människor måste förstå att det inte är vi som bestämmer över oss själva, säger John Guidetti i den mixade zonen under landslagets samling dagen före EM-kvalmatchen mot Färöarna.

– Jag är ägd av en klubb. De äger mig, de betalar min lön och bestämmer över mig. Allt ligger inte i fotbollsspelarens händer. Man måste vara lojal mot det kontrakt man skrivit på. Även om man trivs eller inte så har man ett arbete och ett kontrakt att förhålla sig till.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Vill tjäna pengar”

Anfallaren kom till Aláves i januari 2018 på lån från La Liga-konkurrenten Celta Vigo. På sommaren samma år köpte Aláves honom för fyra miljoner euro, motsvarande 42 miljoner kronor. Att lämna klubblaget som han har kontrakt med till sommaren 2022 är lättare sagt än gjort.

– De vill tjäna mer pengar än de köpte mig för. Jag är klubbens största värvning genom tiderna.

Känns det rimligt?

– Det kan inte jag kommentera. Jag saknar bara att spela fotboll.

Kan du tänka dig att kliva ner i nivå och spela i allsvenskan?

– Allsvenskan kommer jag inte gå till.

Det är helt uteslutet?

– Just nu, svar ja.

För dålig liga eller?

– Nej, men jag känner mig inte redo att vända hem just nu. Sverige har en fantastisk liga och någon gång vill jag spela där, men just nu spelar jag i världens bästa liga och allsvenskan är rankat … typ 26:a i världen. Jag vill spela på så hög nivå som möjligt, säger Guidetti.

”Krävs ingen hjärnfysiker”

Trots att Janne Andersson flaggat för att lufta en helt ny startelva mot Färöarna räknar Guidett inte med att få spela från start.

– Du behöver inte vara hjärnfysiker för att förstå att jag inte kommer få chansen från start. Jag hoppas självklart att få spela lite, inte för att visa upp mig utan för att jag tycker det är kul att spela fotboll.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.