Harbuzi var klar för ny klubb i Asien

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Labinot Harbuzi hade en ny klubb klar när han dog.

Mittfältaren tränade på egen hand och förberedde sig för en flytt till Asien.

– Han var redo att åka iväg, säger hans pappa Ismet Harbuzi.

Nästan tre veckor har gått sedan Labinot Harbuzi hittades med andningssvårigheter i sitt hem i Malmö. Trots att pappan gav hjärt- och lungräddning gick 32-åringens liv inte att rädda.

I en lång intervju med Sportbladet berättar familjen om den sista tiden före Labinots död.

Han var ungdomsproffs i Feyenoord, slog igenom i Malmö FF och var en kugge i turkiska Gençlerbirliği. Men 2012 gick karriären i stå. Harbuzis senaste proffssejour var i malaysiska Melaka United, där han 2016 spelade upp laget i högstaserien men ändå inte fick förlängt kontrakt. Efteråt vände han hem till föräldrahemmet i Kvarnby i östra Malmö och övervägde sina alternativ.

Var allt över?

Sportbladets Kristoffer Bergström har träffat familjen Harbuzi i Malmö. Läs det långa reportaget om Labinots sista tid – och dagen då han hittades på golvet i sitt rum och andades ansträngt här.

Hade två alternativ i Asien

Enligt Ismet var sonen inte redo att avsluta sin aktiva karriär än. Han tränade med IFK Malmö och Prespa Birlik (båda i division 2), men också på egen hand för att hålla sig i topptrim.

– Ofta var det två pass om dagen, säger Ismet Harbuzi.

Labinot pratade sällan med familjen om vilka anbud han hade, men under hösten lät han dem veta att det funnits två alternativ i Asien: ett i Kina och ett i Indonesien. Det ena var lovande, men det andra var mer konkret.

Enligt Ismet var Labinot Harbuzi muntligt överens med klubben och hade ett datum klart när han skulle åka över, skriva under och ansluta till laget.

– Klubben hade uppehåll, så hans nya säsong skulle börja snart. Han var glad här hemma. Sista veckan gick han runt och klippte gräset och ordnade. Vi ställde inte för många frågor, men han sa att han skulle berätta för familjen först av allt när han skrivit på avtalet, säger pappan.

”Det var på gång”

I slutet av september skrev Sportbladets Erik Niva ett instagraminlägg om Labinot Harbuzi. 32-åringen läste och kommenterade med ett kryptiskt ”förhoppningsvis har inte de sista stegen på en fotbollsplan tagits än”.

Nu vet vi vad han menade.

– Han var redo att åka iväg. Det var på gång. Det skulle bli hans sista sejour och sedan ville han bli spelarkonsult. Hjälpa unga spelare, säger Ismet Harbuzi.


Sportbladets Kristoffer Bergström har träffat familjen Harbuzi i Malmö. Läs det långa reportaget om Labinots sista tid – och dagen då han hittades på golvet i sitt rum och andades ansträngt här.

Foto: BILDBYRÅN, KRISTER HANSSON
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.