Ommöblerat AIK krossade Sundsvall

Publicerad 2016-09-11

Tre nya spelare i startelvan.

Det hindrade inte AIK från att köra över Sundsvall på bortaplan.

Solna-klubben vann med 3–1 och fortsätter att sätta press på Malmö FF och IFK Norrköping i tabelltoppen.

Malmö FF

Det var ett kraftigt stukat AIK som åkte till Sundsvall för att möta Giffarna på Norrporten Arena. Ebenezer Ofori och Alexander Isak är avstängda, Anton Salétros och Dickson Etuhu sjuka och nyförvärvet Chinedu Obasi kunde inte spela på grund av en skada.

Det tvingade Rikard Norling att skicka in tre nya startspelare jämfört med 0–0-matchen mot Hammarby.

– Vi behöver hela truppen ibland, och det här är ett sådant läge. Det ska bli spännande, sa AIK-tränaren till C More före avspark.

Avdic på topp

Norling valde att ersätta Ofori, Salétros och Obasi med Johan Blomberg, Patrick Kpozo och Denni Avdic, som tog plats i anfallet.

Det var, skulle det visa sig, ett lyckodrag. Matchen hade bara pågått i en kvart när Nils-Eric Johansson förde upp bollen på vänsterkanten. Den letade sig fram till Eero Markkanen, som prickade stolpen men fick se bollen studsa ut på Denni Avdic och in i mål.

– Jag försökte bara stå på rätt plats. Det känns bra, även om det är en omställning varje gång man byter position. Det är två helt olika uppgifter, men det är kul att spela, säger Avdic till C More.

Självmål gav 2–0

Det var, skulle det visa sig, bara början. Två minuter senare gjorde Robin Tranberg självmål. Amin Affanes högerskott ändrade riktning på Gif-mittfältaren och ställde målvakten Tommy Naurin.

Tio minuter före pausvilan, efter 50 passningar inom laget, gjorde Eero Markkanen 3–0 och avgjorde matchen för AIK, som ägnade den andra halvleken åt att bevaka ledningen.

Mauricio Albornoz lyckades visserligen reducera och avsluta Giffarnas evighetslånga måltorka efter en hörna, men segern var aldrig hotad.

– Vi spelar kontrollerat både offensivt och defensivt och behöver inte springa ihjäl oss, säger Avdic.