Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Konstigt, ofattbart, häpnadsväckande

Publicerad:
Uppdaterad:

Hjärnan försöker begripa vad som sker. Processar frenetiskt bilder av en måljublande Ollie Watkins, Jack Grealish och ett handfallet Liverpool-försvar.

Klockan visade 75, resultattavlan 7–2 till Aston Villa. Tänk att 2020 kunde bli ännu konstigare.

Det var som att han kände det på sig, Jürgen Klopp. Den som inte brukar studera hans intervjuer särskilt noga lät sig kanske luras av det breda leendet. Men nog såg det påklistrat ut inför matchen, en disharmoni under den sansade ytan.

Liverpool anlände till Villa Park utan coronasmittade Sadio Mané och Thiago samt skadade Alisson Becker. Det är inte som att klubben aldrig har tvingats klara sig utan några av sina nyckelspelare tidigare, Adrian vikarierade exempelvis flitigt i målet förra hösten. Då visserligen med en betydligt mer påslagen backlinje framför sig.

Som de straffade Liverpool

Aston Villa, som plötsligt imponerar mer på papperet än större delen av undre halvan av tabellen, är inne i ett momentum. Kanske är det värvningen av målvakten Emi Martinez, kanske är det Jack Grealishs förlängda kontrakt. Bit för bit har klubben lyckats adressera lagdelar som inte fungerade under förra säsongen. Sist in var överraskande nog Ross Barkley på lån från Chelsea, en rejäl förstärkning som gick rakt in i startelvan.

Och som de straffade Liverpool under den första halvleken. Faktum är att det var häpnadsväckande att beskåda.

En annan nykomling, Ollie Watkins från Brentford, trivs uppenbarligen alldeles ypperligt i Grealishs sällskap. Redan efter fyra minuter bjöds duon på 1–0 då Adrian fick hjärnsläpp och spelade bollen för långt ifrån Joe Gomez fötter.

Kort därefter hade Liverpool kunnat ta sig tillbaka in i matchen igen genom ett avslut från Roberto Firimino (räddning Martinez) och en misstänkt straffsituation på Mohamed Salah (en något rå John McGinn friades). I stället vände spelet återigen, Gomez hängde inte med och Watkins drog in sitt andra mål för kvällen. Det var nästintill identiskt med det av Jack Harrison som Liverpool släppte in i premiären mot Leeds.

Ohälsosamt hög linje

Villa fortsatte att löpa emellan Virgil van Dijk och Gomez, ofta med lyckat resultat. Ross Barkley skapade trippellägen. Grealish, som i minut 22 redan hade två assist, hotade ständigt med sin fart vilket var enkelt eftersom Liverpool stod farligt högt med försvarslinjen.

Mohamed Salahs reducering efter en dryg halvtimme såg under ett fåtal minuter ut som början på en sedvanlig upphämtning och vändning. Då klev McGinn omedelbart fram och dunkade in 3–1 från distans, ett skott som ändrade riktning när det touchade Van Dijk. Så där höll det på resten av kvällen, allt gick stolpe in för Aston Villa – allt gick åt helvete för Liverpool.

Även om hemmalaget hade ovanligt många marginaler på sin sida var det på många sätt självförvållat från Liverpool. Det var slappt och nonchalant, särskilt från mittfältet med Naby Keita och Fabinho som inte gav något vidare understöd till backlinjen. Med det sagt hjälpte det förstås inte att Villa i princip bara behövde sikta och skjuta för att göra mål. Grealishs första mål, som snöpligt studsade in via Fabinho till 6–2, var ett exempel på det. Innan kvällen var slut hade Ollie Watkins gjort hattrick, Ross Barkley ett och Grealish två mål och tre assist. Mot den regerande mästaren Liverpool. Senast klubben släppte in sju mål var för 57 år sedan.

Längtar till Merseysidederbyt

Det är en vansinnig säsong vi får uppleva så här långt. Förutom de publikfria läktarna avlöser de huvudlösa resultaten varandra. Det är svårt att veta vad som är konstigast, att Liverpool förlorar med 2–7 mot Aston Villa? Att Man City föll med 2–5 mot Leicester och spelade oavgjort mot Leeds? Att West Ham i sin tur besegrade Leicester med 3–0? Då har vi inte ens nämnt vad som hände på Old Trafford tidigare under söndagen.

Faktorerna och förklaringarna till detta är förmodligen många (att läktarna är tomma kan säkert spela in). Det enda man med säkerhet vet är att Liverpool i detta nu inte är bäst i stan. Att Everton står på full pott efter fyra spelade omgångar är ett kapitel för sig i denna galna historia – och frågan är om man någonsin har längtat efter ett Merseysidederby mer än man gör just nu.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.