Danielson om landslaget: ”Då är det jag som ringer Janne”

VÄRNAMO. Marcus Danielson gjorde sin första start i Djurgården sedan hemkomsten när serieledarna spelade 0–0 mot Värnamo.

Men Janne Andersson kan glömma Danielson i landslaget – trots mittbackskrisen.

– Landslaget är ett avslutat kapitel, säger han.

När Djurgården besökte Värnamo gjorde Marcus Danielson sin första match från start sedan hemkomsten från Kina.

– Det var nästan fyra månader sedan jag spelade 90 minuter. Det behöver jag för att närma mig någon typ av form, säger han.

Djurgården fick bara 0–0 mot nykomlingen efter nio raka segrar i allsvenskan och europakvalet.

– Självklart suger det att inte vinna. Men vi höll nollan och den sista timmen gjorde vi en väldigt bra match, säger Danielson.

I våras meddelade Marcus Danielson att han slutar i landslaget.

I ett pressmeddelande nämnde 33-åringen allt resande till och från Kina med tillhörande karantäner under pandemin som den stora anledningen bakom beslutet:

– Det har tagit extremt mycket kraft att under de senaste åren ta sig in och ut från Kina under pågående pandemi. Jag har fått slita hårt för att komma i form till samlingarna och känner att jag inte har kraften att satsa vidare på det sättet mot EM 2024.

”Finns annat i livet”

Trots att Danielson nu är hemma i Sverige och skrivit ett långt kontrakt (3,5 år) samt att det verkar råda en ständigt pågående mittbackskris i landslaget så har han inte ändrat sig.

– Mitt beslut står fast. Inget har ändrats.

Men man kunde tro det när du slipper allt resande till Kina?

– Det är många delar i det (beslutet). En del var det. Jag känner mig väldigt nöjd med att spela i Djurgården och lägga mitt fokus där. Landslaget är ett avslutat kapitel.

Han försöker, lite motvilligt, förklara mer varför han valt att tacka för sig i landslaget efter bara tre år (debuten kom i oktober 2019).

– Jag har landat i att jag kanske inte alltid behöver ta de beslut som maximerar min fotbollskarriär. Det finns annat i livet som jag prioriterar högre.

Ringde Jansson – inte Danielson

Han är inte orolig för mittbackssituationen i landslaget och tror mycket på sina nuvarande klubbkamrater Isak Hien och Hjalmar Ekdal.

– Vi har väldigt många bra mittbackar. Isak och Hjalmar har gjort det fantastiskt. Det känns som vägen ligger öppen för båda dem att komma in i landslaget här framöver.

Nations Cup i juni var första landslagssamlingen efter att Danielson tackat för sig.

Följde du dem då?

– Lite grann. Jag såg inte alla matcher.

Inför Nations Cup ringde Janne Andersson för andra gången till den andre mittbacken som tackat nej till landslaget, Pontus Jansson.

Har Janne hört sig för med dig?

– Nej, ingenting. Om jag vill komma tillbaka så är det jag som ringer honom. Men det är inte aktuellt. Så han kommer att låta mig vara, säger Danielson bestämt.

Marcus Danielson.
Marcus Danielson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.