Spelarna om hatet – ska inte behöva be om ursäkt

Uppdaterad 2021-10-21 | Publicerad 2021-10-20

DUBLIN. Hot och hat har blivit en del av fotbollsspelarnas vardag.

Efter ett rött kort i derbyt mellan Manchester City och Manchester United kände sig Georgia Stanway tvungen att be om ursäkt.

– Efter en sån här situation och i ett derby så blir det väldigt mycket, säger lagkamraten Filippa Angeldahl.

Det var 35 minuter in i Manchesterderbyt i Women’s Super League som Citys Georgia Stanway drog på sig ett rött kort. Matchen slutade 2–2 och efteråt fick brittiskan motta kommentarer på sina sociala medier.

– Det är alltid tråkigt när personer slänger hat på en. Man får stå ut med mycket. Efter en sån här situation och i ett derby så blir det väldigt mycket. Men jag känner ändå att hon är stark och har varit glad. Man försöker bara peppa, säger Filippa Angeldahl och fortsätter:

– Hon gör ju inte det med mening och det förstår ju alla vi att det är klart att hon inte vill ta ett rött kort där. Så det var olyckligt. Det enda man kan göra är att stötta och blicka framåt. 

Bad om ursäkt

Trots stöttningen från lagkamraterna kände sig Georgia Stanway tvungen att gå ut och be om ursäkt på sociala medier.

Stanway är bara en i mängden av spelare som har gått ut och bett om ursäkt på sociala medier för misstag de gjort på fotbollsplanen. En av de ursäkter som har blivit mest uppmärksammade är Bruno Fernandes som missade en straff i den sjätte Premier League-omgången.

”Ingen är perfekt”

De svenska landslagsspelarna tycker inte att det ska behövas.

– Det händer alla. Alla gör misstag. Alla missar. Det är väl mest till sina lagkamrater man vill be om ursäkt. Jag känner inte att det behovet ska finnas. Det är ingen som vill missa en straff. Det är ingen som vill dra på sig en varning, säger Bayern München-proffset Hanna Glas. 

– Det kan man väl göra om man känner att det känns bättre. Men jag håller med Hanna. Om du nu har något att be om ursäkt för. Men alla missar. Ingen är perfekt. Alla gör misstag. Det är bara att gå vidare, säger den rutinerade landslagsmålvakten Hedvig Lindahl och rycker på axlarna.

Med mer publik och ett större medialt intresse så är de svenska landslagsspelarna överrens om att det här är en del av vardagen, om än en tråkig sådan.

– Det är klart att det kommer med att allt blir större och media uppmärksammar damfotbollen. Det blir väl en blandning av det. Samtidigt är det klart att det är trist att man ska behöva ta emot hat men det känns som att klubbarna jobbar mycket med det, säger Angeldahl och poängterar att hon själv än så länge mest fått ta del av det positiva.

– Sen får vi se vad som händer. Än så länge har det varit positivt och det är jag glad för, säger hon.

Lärt sig leva med det

Målvakten Hedvig Lindahl som landslagsdebuterade redan 2002 har fått en del kritik genom åren. Något som hon har lärt sig att leva med.

– I våra roller behöver vi ibland bara: okej idag ska jag kanske inte gå in och googla mitt namn för det här vet jag kommer hända. Det händer alla. 

Under den perioden som Lindahl hade det som tuffast såg hon hur den spanske världsmålvakten Iker Casillas fick motta hat.

– Han fick så mycket hat och då kände jag att fan för mig är han världens bästa målvakt genom tiderna. Han får allt det här hatet. Det blir väldigt kortsiktigt tänkt och då insåg jag att alla får det, säger Lindahl.

Hedvig Lindahl.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.