Italien till EM-final – vidare efter straffar

Uppdaterad 2021-07-07 | Publicerad 2021-07-06

De missade VM 2018.

Nu är Italien i EM-final.

– Ord kan inte förklara hur bra det här känns, säger Federico Chiesa.

Den 23-årige Juventusspelaren såg ut att stjäla show och rampljus i semifinalen mot Spanien. Chiesa, som var bänkad tidigare i EM, gav sitt ”Gli Azzurri” ledningen med 1–0 i den 60:e minuten med ett klassmål.

Men Spanien kom tillbaka – tack vare Álvaro Morata.

29-åringen fick starta matchen på bänken, men blev inbytt tidigt i andra halvlek – och med tio minuter kvar av ordinarie tid tryckte han in kvitteringen med vad som var hans sjätte EM-mål i karriären. Ett mål som gör honom historisk.

Brände straffen

Men 1–1 efter 90 minuter och en mållös förlängning innebar straffdrama. Och där förvandlades Moratas historiska kväll till en mardröm.

Efter att Manuel Locatelli och Dani Olmo bränt sina respektive lags första straffar följde fem raka mål. Sedan var det Moratas tur – och då kom missen.

Därefter klev Jorginho fram och satte sin och sköt Italien till final.

”Kan inte beskriva”

Efteråt var glädjen enorm.

Italien, som misslyckades med att kvalificera sig för VM 2018 efter att sensationellt nog ha slagits ut av Sverige i playoff, är nu bara en seger ifrån att ta gruvlig revansch i form av ett EM-guld.

– All heder åt grabbarna, de började tro på det här redan för tre år sedan. Men det är inte över än, säger förbundskapten Roberto Mancini.

Federico Chiesa hade svårt att hitta orden efteråt.

– Det går inte att beskriva hur bra det här känns. Spanien var verkligen bra. Det var en riktigt tuff match men nu är vi i final. Nu ska vi tillbaka hit (till Wembley) den 11 juli, så får vi se, säger han.