Hedvig Lindahl slår tillbaka mot det kontroversiella förslaget

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

DEAUVILLE. VM har präglats av flera fina målvaktsinsatser.

Då lyfter Chelsea-tränaren Emma Hayes förslaget: låt tjejerna spela med mindre mål.

Utspelet får hennes före detta spelare att slå tillbaka.

– För mig är det inte rimligt att det ska ske, säger Sveriges Hedvig Lindahl.

Mitt under den brinnande inledningen av VM drog Emma Hayes, tränare för Chelseas damer, igång en debatt som väckt uppmärksamhet.

I en kolumn i The Times beskrev och argumenterade hon för skälen till varför damfotbollen skulle må bra av mindre mål. Hon gjorde det genom att dra paralleller till andra sporter så som friidrott och häcklöpning (höjden på häckar för män respektive kvinnor).

”Vi hör ofta kritik, till och med från de som försvarar damfotbollen, om standarden mellan målstolparna”, skrev Hayes och fortsatte:

”Men har det något att göra med kvaliteten på målvakterna eller handlar det om enkel vetenskap kring storlek och utrymme?”

Utspelet fick Hope Solo, USA:s före detta stjärnmålvakt, att reagera på Twitter.

"Jag hade inga problem att täcka målet - så har inte heller många av de målvakter som spelar VM just nu”, skrev hon.

Spelat under Hayes

När debatten sedan hamnade i Caroline Segers knä inför mötet med Thailand i helgen skakade den svenska lagkaptenen mest på huvudet.

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl, som spelat under Emma Hayes fram till den här säsongens slut, håller inte med. Det berättade hon under mötet med svensk media i Deauvill utanför Le Havre, där Sverige möter USA på torsdag.

– Det är det här målet jag är van vid, det är det här målet vi har och det är det här målet vi ska ha, säger hon.

”Inte av den anledningen”

Ni har inte haft andra mål på Chelseas träningar precis...?

– Det har hänt, men inte av den anledningen att vi ska ha mindre mål....

– Jag kan förstå var hon kommer från, men för mig är det inte rimligt att det ska ske. Det finns så många andra utmaningar damfotbollen står inför så att byta ut målen på alla planer runtom i världen kommer inte att vara första prioritet och därför tycker jag inte att det är något vi ska fokusera på, snarare sa vi ska få mer pengar till damfotbollsvärlden så att vi kan anställa bättre målvaktstränare, säger Hedvig Lindahl.

Amerikanska Crystal Dunn spelade för Chelsea fram till februari 2018.  Inte heller hon ger sin förra tränare rätt.

– Jag känner henne väldigt bra, men håller inte med om hennes åsikter. Ni har alla sett Chiles målvakt (Christiane Endler) göra en fantastisk match mot oss. Alla som tycker att vi borde ha mindre mål eller mindre planer… Jag håller inte med. Kvinnor gör fantastiska saker här, säger hon på tisdagens presskonferens.

– Att en målvakt kan spela på den nivån (Christiane Endler) och göra de räddningarna visar att målen är precis så stora som de borde vara, säger Dunn.

Hedvig Lindahl pekar på att utvecklingen går åt rätt håll och att standarden på dagens målvakter är hög.

– Man ser att utvecklingen går framåt i alla. Alla klubbar börjar satsa, man får bättre coachning i tidig ålder. Jag har ändå fått bättre coachning i min karriär men jag hade ändå mitt första målvaktspass när jag var typ 13 år. Nu är man yngre. De målvakter som kommer upp nu bör vara bättre. Det är härligt att se, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.