Drömstart efter Asllanis ”knep”

Låg bakom tre av fyra mål

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

LIEPAJA. Fasta situationer var Sveriges vassaste vapen i 4–1-segern mot Lettland.

Men närbilder visar att Kosovare Asllani lägger upp bollen utanför hörncirkeln.

– Jag skruvar bara in dem på första, säger hon.

Det skiljer 87 placeringar på världsrankningen mellan Sverige och Lettland, så det kom inte direkt som en överraskning att Sverige vann den första gruppspelsmatchen i EM-kvalet tämligen enkelt.

Och det går knappast att argumentera för att ett par centimeter hit eller dit fällde avgörandet i matchen, som slutade 4-1 till Sverige.

Men med tanke på att samtliga mål tillkom på fasta situationer – varav tre av dem på hörna – är det svårt att blunda för Kosovare Asllanis lilla ”fulknep”.

Struntade i reglerna

Det tyckte i alla fall bildproducenten, som vid upprepade tillfällen zoomade in när den 30-åriga svenskstjärnan lade bollen tillrätta – klart utanför hörncirkeln.

En världslig sak kan tyckas, men i regelboken framgår tydligt att bollen ska placeras så att någon del av den täcker hörncirkeln, något ”Kosse” gång på gång ignorerade när hon lyfte bollar mot främre stolpen.

En nickades in av Linda Sembrandt, en av Amanda Ilestedt och en boxades in av Lettlands målvakt Marija Ibragimova.

– Vi testade någon gång en annan variant, men när den här var framgångsrik fotsatte vi. Det var skönt att två torn fick nicka in dem: Sempan och Amanda, säger Asllani efteråt.

Tränar du mycket på att slå hörnorna så?

– Nja. Det är känslan man har i foten. Jag tränar inte supermycket på det, det är mer att man ska ha touchen. Vi ska ha folk och trafik där hela tiden, då brukar det ge resultat. I dag gav det tre mål.

Sveriges fjärde mål gjordes av lagkapten Caroline Seger från straffpunkten.

Nästa match är mot Ungern borta den 4 oktober.

Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.