OBOS Damallsvenskan i fotboll

Veckans elva i damallsvenskan

Av: 

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

Tio nya namn – och en spelare som lyckats hålla sig kvar från föregående vecka.

Här är veckans damallsvenska elva, signerad Emelie Fredriksson.

MÅLVAKT

Uppsalas Emma Holmgren tar plats i veckans elva.

Emma Holmgren, 23, Uppsala

Det var sannerligen inte lätt att ta ut en keeper den här veckan. Kristianstads Brett Maron, Piteås Guru Pettersen och Kif Örebros Moa Öhman stod samtliga för några läckra parader som kunde skickat de hela vägen in i elvan. Men Uppsalas Holmgren drar längsta strået. Nykomlingens nyvärvade nyckelspelare hade det svettigt mot Växjö, där två kanonräddningar höll kvar Uppsala i matchen som de till slut kunde kvittera.


BACKAR

Rosengårds Glódís Perla Viggósdóttir.

Glódís Perla Viggósdóttir, 25, FC Rosengård

FC Rosengårds spelare har överlag inte kommit upp i den höga nivå de besitter, men faktum kvarstår att de hållit nollan i två tuffa Skånederbyn. Mittbacken Viggósdóttir, som i en intervju med Sydsvenskan kallade sig ”väldigt högerfotad”, lyckades dessutom bli matchhjälte mot Kristianstad med vänsterdojan.

Eskilstuna Vaila Barsley. Arkivbild.

Vaila Barsley, 32, Eskilstuna

Kopparbergs/Göteborg kom till Eskilstuna med fem mål senast-självförtroende och med den offensiva spets som laget besitter var man inte avundsjuk på Eskilstunas försvarsspelare. Veteranen Barsley gjorde däremot ingen besviken och var ständigt på tå i kampen mot Göteborgs djupledshot.

Kif Örebros Emma Östlund. Arkivbild.

Emma Östlund, 19, Kif Örebro

Tonåringen har inga små skor att fylla efter landslagsspelaren Emma Kullberg, men har inlett säsongen förtroendeingivande. Mot tuffa Piteå var hon ständigt aktiv – visst är det svårt att tro att mittbacken bara är 19?


MITTFÄLTARE

Kopparbergs/Göteborgs Julia Roddar. Arkivbild

Julia Roddar, 28, Kopparbergs/Göteborg

När lagkaptenen Emma Berglund tvingades till ett tidigt byte såg mittfältaren, som inlett matcherna hittills på bänken, till att det guldjagande laget inte blev sämre. Snarare tvärtom. Roddar var inblandad i mycket och bjöd på en riktig pärla när hon smällde in 1–0. Snuvades dock på matchhjälterollen i matchens sista spark.

KIF Örebros Nathalie Hoff Persson.

Nathalie Hoff Persson, 23 , Kif Örebro

Hoff Persson är värvad till Örebro som en tilltänkt offensiv nyckelspelare, men mot Piteå visade hon sina stora defensiva kvaliteter när hon stoppade precis allt i eget straffområde. Hoff Persson var överallt i den här matchen. Otroligt nyttig för sitt lag som fixade ett hedersamt kryss i den tuffa bortamatchen.

Linköpings Olga Ahtinen.

Olga Ahtinen, 22, Linköping

Det finska nyförvärvet är något av en doldis men styrde Linköpings mittfält och visade hur duktig hon är med bollen. Fortsätter den spelskickliga landslagsspelaren så här kommer hon att ta stora kliv i år och bli ett av seriens utropstecken.

Eskilstunas Halimatu Ayinde. Arkivbild.

Halimatu Ayinde, 25, Eskilstuna

Hårt jobbande tekniker som stängde ytor och var nyttig – precis som hennes nigerianska landslagskollega Sonia Okobi som gjorde det omöjligt för Göteborg på sin kant till en början. Ayinde har inlett säsongen finfint och blir viktig för Eskilstuna, som tappat både Lisa Dahlkvist och Petra Johansson på mittfältet, i jakten på Champions League-spel.


ANFALLARE

Umeås Therese Simonsson.

Therese Simonsson, 22, Umeå

Simonsson gjorde hela 22 mål för AIK i Elitettan i fjol och tog sedan till skillnad från laget steget upp i allsvenskan – nu i nykomlingen i Umeå. Den unga anfallaren visar att hon håller som målskytt även på den här nivån och gjorde sitt andra mål i andra matchen. Kanske, kanske var det sena målet mot Djurgården lite extra skönt för ex-AIK:aren.

Linköpings Uchenna Kanu.

Uchenna Kanu, 23, Linköping

Nyförvärvet fick chansen från start och visade hur farlig hon är framåt med såväl speed som teknik. Levererade långpassningen fram till måltjuven Ebere Orji som blev fri och satte 1–1. Bra utdelning för Linköping på sina nya offensiva pjäser. I det defensiva jobbet finns det däremot mer att önska framöver för en stundtals lite vilsen Kanu.

Kif Örebros Heidi Kollanen.

Heidi Kollanen, 23, Kif Örebro (2)

Premiärens drömmålare stod på nytt för en väldigt fin match och var ständigt ett hot med såväl inlägg som skott. När resten av spelarna började krokna la Kollanen in en ny växel och kunde mycket väl avgjort matchen i slutet.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Damallsvenskan: Här är veckans elva (27 juni-4 juli)

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll