Byggnads kritik mot mot Fifas VM-planer: ”Förstör för fotbollen”

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:

Fifas planer att utöka VM från 32 till 48 lag har mött stark kritik, bland annat av den egna kommittén för mänskliga rättigheter.

Nu riktar även de svenska byggarbetarnas fackförbund Byggnads stark kritik mot Fifa.

– FIFA är världsmästare på självmål, säger förbundsordföranden Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

I juni under Fifa-kongressen kommer det avgöras om VM 2022 i Qatar kommer att utökas från 32 deltagande länder till 48. Något som Fifas president Gianni Infantino vid flera tillfällen sagt att Qatar inte klarar av att hantera ensamt utan att andra närliggande länder som som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Kuwait och Oman kan bes om hjälp som extra värdnation under mästerskapet.

Sportbladet kunde tidigare rapportera om att Fifas rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter uttryckt djup oro över VM-planerna.

Nu kritiseras även Fifa av de svenska byggarbetarnas fackorganisation Byggnads i ett pressmeddelande.

– FIFA är världsmästare på självmål. Deras giriga jakt på pengar kostar arbetarliv och förstör för fotbollen, säger förbundsordföranden Johan Lindholm i pressmeddelandet.

Foto: Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Vittnar om slaviska förhållanden

I pressmeddelandet berättar Byggnads att förbundsordföranden själv har varit på plats vid byggarbetsplatserna i Qatar och mött arbetare som liknat miljön vid modernt slaveri. Det finns även planer på att återvända dit i juni i år.

– FIFA:s eget ramverk för mänskliga rättigheter verkar inte ens vara värt bläcket på pappret. Byggnads säger bestämt nej till att utöka VM så länge inte arbetares liv och säkerhet kan garanteras, säger Johan Lindholm i pressmeddelandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.