Tränar på straffar inför kvartsfinalen: ”Upp till spelarna”

Publicerad 2021-07-30

TOKYO. När det vankas utslagsmatcher så innebär det också att det kan avgöras på straffar – vilket också är ett frivilligt träningsmoment inför kvartsfinalen mot Japan.

Oavsett är det en form av matchavgörande som faller Hedvig Lindahl i smaken.

– Jag tycker om den situationen, säger målvakten.

Det kallas ett lotteri. Det kallas ett mentalt spel.

Oavsett vad man tycker om straffsparksavgöranden så kan de bli en del av det svenska OS-ödet för fotbollslandslaget, som under fredagen kliver ut på Saitama stadium för kvartsfinal mot Japan.

När de klev ut för matchförberedande träning på Yumenoshima Stadium under torsdagskvällen så fanns det också avsedd tid till just straffsparksövande.

– Men det är upp till spelarna om de vill slå. Beslutet ligger på dem hur de vill förbereda sig. Någon kanske vill så. Någon kanske inte vill. Mentalt är det olika hur man tänker, och där måste man öppna upp för spelarna, säger förbundskapten Peter Gerhardsson, som vid torsdagens pressträff ännu inte hade bestämt sig för vilka fem straffskyttar det blir ifall det nu går så långt.

– När matchen börjar kommer vi ha det klart. Men man måste ha en större lista eftersom det är fem byten.

Väl förberedd

I målet kommer i alla fall Sverige att ha ett ess i rockärmen vid ett eventuellt straffsparksavgörande.

Hedvig Lindahl, som redan hunnit rädda en straff i gruppspelet (mot Australien), hymlar inte med att hon faktiskt gillar straffläggningsnerven.

– När det blir straff känner jag mig lugn. Jag tycker om den situationen. Vi som målvakter har ingenting att förlora, säger Lindahl.

Förutom den mentalt goda känslan är hon också en målvakt som förbereder sig och läser på länge och väl för att vara så väl förberedd som möjligt.

– Det gäller att hitta knep och försöka hänga med i den utvecklingen och lära sig ännu mer om straffskyttarna och göra så gott man kan. Sen när man väl står där så är det ett helt annat adrenalintillflöde i hela kroppen som gör att man får något extra fysiskt så att man klarar av att nå längre än vad man kanske gör på träning, säger Lindahl och lägger till:

– Man kan aldrig vara säker på en straff men jag har en god energi kring straffar.

Hedvig Lindahl.

Hemlighetsmakeri

Sen ska det ju läggas straffar i mål för svensk del också.

När laget tränade straffsparkar under förlägret i Göteborg så var det en hel del hemlighetsmakeri hos spelarna, som inte ville avslöja sina straffknep framför kamerorna.

– Man vill ju inte avslöja. Straffar är lite hemlighetsfullt, säger Sofia Jakobsson.

– Man vill träna in sig och vissa spelare lägger olika. Vissa lägger alltid på samma. Så det är olika. Man tänker inte så mycket utan går bara fram och tar den.

Hur skulle det kännas för dig att lägga en straff i OS?

– Det skulle kännas bra. Jag vill vara där och hjälpa laget och det skulle vara en ära att få ta en straff. Så klart nervöst väl när man ska slå den men samtidigt har man laget bakom sig och det hade varit kul att få ta en straff.

”Där har vi en jättefördel”

Caroline Seger skulle också kliva fram om hon blev vald att göra det.

– Absolut, säger Seger när hon får den direkta frågan.

Lagkaptenen tror heller inte hon är ensam om att våga och vilja ta ansvaret om det kommer till det.

– Det tror och hoppas jag. Den tryggheten ska vi ha. En straffläggning är lite gambling i vem som vinner. Gillar hellre när matcher avgörs på full tid. Men tror alla i den här gruppen är trygga med att stötta varandra oavsett.

Fridolina Rolfö ser ett eventuellt straffsparksavgörande som positivt för Sverige.

– Där har vi en jättefördel. Nu har vi inte haft jättemånga för egen del än, men vi skulle nog vara nöjda i det läget. Det är något vi har tränat på. Inte bara i det här mästerskapet utan även annars.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll