Hayashi derbyhjälte – avgjorde på straff i slutskedet

Då vann AIK borta mot Djurgården

Matchvinnare? Tvåmålsskytten Honoka Hayashi.

– Jag är väldigt glad, säger japanskan.

Det var ett soligt Stadion som välkomnade årets första Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK – det senaste derbyt lagen emellan, i damallsvenskan, spelades 2012.

Hemmalaget var det bättre laget i den första halvleken – och tog också ledningen i den 42:a minuten genom Hayley Dowd. Amerikanskan fick bollen i utkanten av straffområdet, gick åt vänster innan hon avlossade ett stenhårt skott i nättaket.

Tolv minuter in i andra halvleken kom kvitteringen.

Honoka Hayashi drev bollen inåt i banan och klippte till med vänsterfoten utanför straffområdet. Avslutet? Intill stolproten.

Avgjorde sent

Med elva minuter kvar av ordinarie tid kom ett avgörande. AIK:s Linda Hallin gick omkull i straffområdet och gästerna tilldelades straff – till Djurgårdens stora missnöje. Men straff blev det och fram klev Hayashi och gjorde sitt och AIK:s andra för eftermiddagen.

2–1 till AIK alltså, som därmed tog årets första trepoängare och seglade upp till fjärdeplats i tabellen (fyra poäng på tre matcher). Djurgården har förlorat två och vunnit en på sina tre inledande matcher.

Hyllas av lagkamraterna

Jenny Danielsson om Hayashi:

– Jävligt bra, vi behöver henne varje match. Hon ger så mycket för laget. Hon springer som fan, hon kämpar, hon hjälper. Även om hon inte pratar så mycket så vet vi att hon är där.

Kommer ni vara bäst i stan när serien är slut?

– Vi måste vara ödmjuka. Vi vet att Hammarby också är svinbra. Vi har spelat mot de i elitettan och nu kommer vi möta de här.

– I dag var vi bättre än Djurgården. Det kan vi säga, säger Hallin på samma fråga.

Häcken gick för tredje raka segern under söndagen när laget gästade Vittsjö. Och bortalaget fick en smakstart. Fyra minuter in i matchen klippte Stina Blackstenius till från snäv vinkel från den bortre delen av straffområdet – rätt i krysset.

Men det blev inte en ny Häcken-seger. Vittsjö kvitterade i den 24:e minuten genom Mie Leth Jans – och det var en bjudning. Vittsjö fick frispark i höjd med mittplan och Jennifer Falk skulle bara ut och plocka ner bollen, men kulan slant ur Häcken-målvaktens händer, varpå Leth Jans högg direkt och skickade in kvitteringen – och slutresultatet 1–1.

Häcken har tagit sju poäng på de tre första matcherna, Vittsjö står på fyra pinnar.

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Honoka Hayashi blev tvåmålsskytt i derbyt.