Juve räddades av VAR – Sampdorias sena kvittering bortdömd

Publicerad 2018-12-29

Riccardo Saponara smekte in 2–2 i den 92:a minuten mot Juventus – men efter Sampdorias målfirande fick laget ett tråkigt besked.

Domaren Paolo Valeri valde att VAR-granska målet och hittade en liten detalj i anfallet som de flesta hade missat.

Juventus har varit ett av Europas starkaste lag under hösten – inför hemmamötet med Sampdoria hade ”Den gamla damen” 16 vinster och två kryss på 18 omgångar.

Mot sjätteplacerade Sampdoria, med Albin Ekdal på mittfältet (utbytt efter 82 minuter) såg det dock länge ut som att Juventus skulle åka på säsongens tredje poängtapp i ligan.

Målskytten stod i offsideposition

I den 92:a minuten bjöd bortalagets Riccardo Saponara på ett fint mål när han tog emot bollen utanför straffområdet, väggspelade med en kollega och smekte sedan upp bollen med vänstern i Mattia Perins högra kryss.

Den italienska anfallaren firade 2–2-målet genom att dra av sig tröjan och springa ut mot ena hörnflaggan – efter en dryg minut fick han dock ett tråkigt besked. Domaren Paolo Valeri skulle springa ut och VAR-granska målet.

Beslutet följdes upp av vilda protester, då det vid en första anblick var svårt att uppfatta vad som skulle kunna ha varit regelvidrigt i målsituationen.

Efter att Valeri sett situationen en gång till valde han att döma bort målet – det visade sig att Saponara stod offside när hans lagkompis Fabio Quagliarella fick en fot på bollen i samband med en sned rensning från Juve-målvakten Perin. Trots att Quagliarellas ”framspelning” knappt kan ses som en passning var han tveklöst på bollen.

Besvikna på domsluten

Juventus vann alltså matchen med 2–1, portugisen Cristiano Ronaldo gjorde lagets båda mål.

Efter matchen var det märkbart irriterat i Sampdoria-lägret. De vädrade sina åsikter på Twitter efteråt.

Det slutar 2–1 i Turin. Efter ett omdiskuterat straffmål från Ronaldo och tack vare hjälp från VAR slutar matchen med svartvit seger. Doria bestulna”, skriver klubben.

Även straffen som Juventus fick i den 65:e minuten tillkom efter videogranskning.