Stjärnan inte med i truppen – på grund av konflikten i hemlandet

Henrich Mchitarjan tvingas stå över Arsenal-matchen

Av: Daniel Sörensen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ivan Sekretarev / TT

Arsenals mittfältsstjärna Henrich Mchitarjan saknas i truppen inför kvällens Europa League-match mot Karabach.

Då hans hemland Armenien är i konflikt med grannlandet Azerbajdzjan väljer klubben av säkerhetsskäl att låta honom stanna hemma.

– Han kan inte resa hit, säger tränaren Unai Emery.

Redan när lottningen till Europa League-gruppspelet var klar började det tisslas och tasslas i Arsenal-kretsar om bortamötet med Karabach i Azerbajdzjan.

Anledningen?

På grund av landets infekterade konflikt (om regionen Nagorno-Karabach) med Armenien riskerade Gunners-stjärnan Henrich Mchitarjan att inte få komma in i landet till matchen.

”Kan inte spela helt enkelt”

När Arsenal-spelarna reste till Azerbajdzjan under gårdagen fanns inte Mchitarjan med i truppen.

– Han kan inte resa hit, sa tränaren Unai Emery enligt BBC.

Foto: Tim Ireland / TT

– Jag respekterar alla kulturer och jag respekterar alla länder, men jag vet inte om alla politiska situationer i alla länder. Han kan inte spela helt enkelt.

Enligt Uefa har klubben och spelaren tillsammans beslutat att Mchitarjan inte åkte med truppen på grund av säkerhetsskäl.

Finalen spelas i samma land

Karabachs tränare Gurban Gurbanov tror att Mchitarjans frånvaro beror på att Arsenal vill undvika att sätta mittfältaren i en pressad situation.

– Jag ville inte att politiken skulle lägga sig i sporten, men vi kunde inte göra någonting åt det. Om Henrich Mchitarjan skulle komma till Azerbajdzjan vore det inte första gången en idrottare från Armenien gjorde det. Men det är Arsenals val, säger han.

– De kanske är rädda att han – framför 60 000 motståndarfans – kommer att känna press och att det är därför de inte skickar hit honom.

Årets Europa League-final spelas även den i Azerbajdzjan – nämligen på Olympiastadion i Baku den 29 maj. Om Arsenal lyckas ta sig dit kan det skapa ytterligare huvudbry i fallet Henrich Mchitarjan.

Karabach–Arsenal spelas i kväll klockan 18.55. Matchen sänds på Eurosport Player.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.