Sågar regeln efter historiska självmålet: ”Horribelt”

Slovakien vann viktiga mötet i Sveriges EM-grupp

Uppdaterad 2021-06-16 | Publicerad 2021-06-14

Polens målvakt Wojciech Szczesny noterades för ett historiskt självmål mot Slovakien.

Horribelt, enligt den tidigare domaren Jonas Eriksson.

– En galen regel, säger han i SVT.

Robert Mak jublade vilt efter att ha snurrat upp två motståndare och skjutit 1–0 för sitt Slovakien mot Polen i grupp E, som även Sverige tillhör.

I statistiken noteras det dock som ett historiskt självmål. Det första av en målvakt i EM någonsin.

Maks pressade skott gick nämligen i nät via stolpen och målvakten Wojciech Szczesny.

”En galen regel”

– Eftersom bollen inte är på väg in i mål så blir det ett självmål. Det känns horribelt. En galen regel, jag förstår det inte, säger SVT-experten Jonas Eriksson och fortsätter:

– Det är framförallt inte främjande för en positiv fotboll. Vi vill ha målskyttar. När man agerar på det här sättet ska man få det i protokollet.

Rött kort för Polen

Polen kvitterade redan efter 29 sekunder i den andra halvleken, men hamnade snabbt i uppförsbacke på nytt. Med halvtimmen kvar att spela visades mittfältaren Grzegorz Krychowiak ut efter en stämpling, hans andra gula kort.

Inter-försvararen Milan Skriniar blev matchvinnare när han krutade in 2–1 i den 69:e minuten, assisterad av Marek Hamsik.

Sverige möter Slovakien i den andra gruppspelsmatchen på fredag.

Guide: Så utses bästa grupptreorna i EM · Det avgör vid samma poäng